• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Pakistan`da Öfke Sokaklara Taştı: 2 Şehit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
“Müslümanların Masumiyeti” adlı İslam karşıtı filmi protesto etmek için birçok Müslüman ülkede cuma namazı çıkışlarında gösteriler düzenleniyor. İlk gelen bilgilere göre en büyük gösteriler Pakistan`da gerçekleşiyor.

Peşaver`de Pakistan televizyonu ARY muhabiri ,şoförünün polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Kâşif Muhammed adlı muhabir şoförü Muhammed Amir ile araçları içinde oturdukları sırada polisin göstericilere ateş açtığını, araca üç mermi isabet ettiğini bunlardan birini Amir’e isabet ettiğini, şoförün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

Aralarında 3 polis memurunun da olduğu 15 kişinin yaralandığı da ilk gelen haberler arasında.

Peşaver`de eylemcilerin Amerikan filmleri gösteren iki sinemayı ateşe verdi. Sinemanın bekçisi kalabalığın üzerine ateş açınca, 1 kişi hayatını kaybetti. 2 salon da alev alev yanarak küle döndü.

Başkent İslamabad’da ise yaklaşık bin kişilik bir grup Amerikan büyükelçiliğine doğru yürümek isteyince polisle karşı karşıya geldi. Göstericilerin yola kurulan barikatları kaldırmaya çalıştığı, polisi geri çekilmeye zorladığı bildiriliyor.

Öte yandan, Karaçi`de bir çok binanın ateşe verildiği bildirildi. Lahor`da ABD konsolosluğuna çevre binalardan molotof atıldığı, konsolosluk önünde barikat kuran polisin göstericileri kontrol etmekte zorlandığı kaydedildi.

Polis, cuma namazı sonrası başlayan gösterilere karşı saldırıya uğrama ihtimali olan kritik yerlerin çevresinde yer yer kargo koyternerleri de kullanarak, geniş güvenlik önlemleri alıyor. Bazı yolları kapatan polis, göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullanıyor.

Kepenk indirme eyleminin düzenlendiği Ketta şehrinde de gösteriler düzenleniyor. Gösterilerde ABD ve Hindistan bayrakları yakılarak, filmin yayınlanmasını yasaklamadığı için ABD`ye lanetler yağdırıldı. İlerleyen saatlerde gösterilerin dozunun artmasının beklendiği ifade edildi.

Rawalpindi de ise yaklaşık 150 kişilik bir gösterici grubunun başkent İslamabad`a giden otoyolu trafiğe kapatarak, taşlarla polis araçlarına ve sivil araçlara saldırdığı, bölgedeki bir iş merkezinin de ateşe verildiği bildirildi.

Bu arada Başbakan Raja Pervez Eşref, filme yönelik tepkilerin barışçıl bir şekilde dile getirilmesi çağrısında bulundu.

Pakistan’da cuma günü “Hazreti Muhammed’e Sevgi Günü” olarak tanımlanarak resmî tatil günü ilan edilmişti. 15 kentte cep telefonu şirketleri güvenlik gerekçesiyle hizmetlerini askıya aldı. Birçok kentte de işyeri ve dükkanların kapalı olduğu belirtiliyor.

Güneydoğu Asya’daki önemli müttefikini kaybetmek istemeyen Washington yönetimi ise çareyi Pakistan Televizyonlarına reklam vermekte buldu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yer aldığı reklam filmlerini yayınlamaları için de Pakistan TV’lerine 70 bin dolar para ödendi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir