• DOLAR 32.583
  • EURO 34.715
  • ALTIN 2491.92
  • ...
İmam-Hatip Ortaokul Mevzuatı Karışıklığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Mersin merkez Toroslar ilçesi Abdulkadir Perşembe Vakfı İlköğretim Okulu bünyesinde açılan ve bu yıl faaliyete geçen İmam-Hatip ortaokuluna öğrencileri göndermek isteyen velilere, bu sefer İmam-Hatip ruhuna aykırı olduğu savunulan kılık kıyafet mevzuatı dayatıldı.
 
İmam-Hatip kılık kıyafetine aykırı olan mevzuatın öğrencilere dayatılmak istenmesi öğrenci velilerinin tepkisine neden oldu. Bazı öğrenci, velileri öğrencilerini bu okuldan alarak diğer İmam-Hatip ortaokullarına göndermek zorunda kaldılar. Veliler, zorla imam-hatip ortaokullunda uygulanmak istenen bu yönetmenliğin imam-hatip ortaokulların ruhuna aykırı olduğunu ifade ettiler.
 
Yönetmenlik, İmam-Hatip Ruhuna Uygun Değil
Yönetmenlikten dolayı kızını başka okula kaydetmek zorunda kalan Mümin Uysal, okul müdürü ile yaşadığı sorunları İlke Haber Ajansına anlattı.
 
Mümin Uysal, "Kızım Meyrem`in kaydını Abdulkadir Perşembe Vakfı İmam-Hatip Ortaokuluna yaptırdım. Kızımın kaydını buraya yaptırdıktan sonra okul aile birliği başkanı, ben ve diğer üyelerle birlikte çocuklarımızın buradaki kılık kıyafet sorunları ile ilgili müdür beyle konuştuk. Nasıl bir kıyafet giyecekleri konusunda hemfikir olmaya çalıştık. Başörtü konusunda ise müdür bey ile istişare yaptığımızda müdür bey diyor ki, "Ben mevzuat dışına çıkamam", mevzuat neyse onun gereklerini yerine getiririm" diye bize söyledi. Biz müdür bey ile görüştüğümüz her seferde bunu dillendirdi.
 
Endişelerinin, çocuklarının İmam-Hatip`in ruhuna uygun bir şekilde bir eğitim alması olduğunun altını çizen öğrenci velisi Mümin Uysal, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu bir yaradır. Biz bu yaranın sarılmasını bekliyorduk. Devamlı endişe içerisinde idik. Müdür bey son kez görüştüğümüzde, kendisine diğer okulların İmam-Hatip`in ruhuna uygun kılık kıyafetle aldıklarını bildirdik. Müdür bey ise bize şunları söyledi: "Belki o okulların durumları müsaittir benim durumum buna müsait değil. Öğrenci durumu, okul yapımı buna müsait olmadığı için, mevzuat dışına çıkamam" deyince. Biz de ileride bir sıkıntı yaşamamak için üç veli arkadaş ile beraber kaydımızı buradan sildirdik. Akdeniz İmam-Hatip Ortaokuluna yazdırdık."
 
Ben Kızımın İmam-Hatip`te Başörtülü Okumasını İstiyorum
Bir başka öğrenci velisi Davut Akan ise şunları söyledi: "Sabah kızımı okula getirdim fakat baktım bazı veliler kızlarını okuldan götürüyorlar. Onlara neden kızlarınızı götürüyorsunuz diye sorduğumda ise bana "müdür bey başörtü konusunda bize güvence vermedi biz de kızlarımızı buradan başka okula götürüp kaydedeceğiz" dediler. Müfredatın daha oturmadığını gördüm. Bundan dolayı kızımı eve götürdüm" dedi.
 
Konu hakkında müdür bey ile görüşmediğini fakat velilerin kızlarını götürdüğünden dolayı kendisinin de kızını götürdüğünü söyleyen veli Davut Kaya, şöyle devam etti: "Ben kızımın başörtülü okula gelmesini istiyorum. Çelişkilerden dolayı şimdilik kızımı okula getirmiyorum. Çünkü ne olacağı belli değil. Hele bu okulda hiç belli değil çünkü velilere sorduğumuzda müdürün mevzuatın dışına çıkmayacağını söylüyorlar. İmam-hatip mevzuatının tam olarak ne olduğu da belli değil" diyerek tepkisi dile getirdi.
 
İmam-hatip Mevzuatı Belli Değil
Konu hakkında görüştüğümüz Abdulkadir Perşembe Vakfı İlköğretim Okulu Müdür Hasan Hüseyin Karakaya ise şu açıklamalarda bulundu:
 
"İlköğretim öğrencinin anayasal hakkıdır. Ben kurum amiri olarak yönetmenlik çerçevesinde ne gerekiyorsa onu yapmakla yükümlüyüm. Bu kurumun kendi yönetmenliği vardır. Bu yönetmenlik dışına çıkmayı kimse benden istemesin. Hiçbir öğrencimi ben okul dışına atmadım, atmamda. Kimsenin velilere öğrencinizi almam diye söylemeye hakkı yoktur" dedi.
 
Ancak mevzuatlar çerçevesinde ilköğretim kurumları ile alakalı yönetmenliğin ellerinde olduğunu söyleyen okul müdürü Karakaya, "İlkokullar ve Ortaokullar yönetmenliği yok şuan elimizde. Bu konuda tereddüde düştüm. İlçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe yazdım. İmam hatip öğrencilerimizin okul içersinde ve dersler de kılık kıyafet konusunda sınırı nedir diye bilgi talebinde bulundum. Yazıma karşılık gelmedi. Yazıma karşılık ne olursa onu uygulayacağım. İmam-Hatip Ortaokul öğrencileri mesleki derslerde örtebilirler fakat diğer derslerde mevzuat neyi gerektiriyorsa ben onu uygularım" dedi. (Osman Öksüz - İLKHA)
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir