• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
Eylem Cuma`sına Geniş Önlemler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Pakistan`da hükümet, ülke genelinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed`(S.A.V)`e ve Müslümanlara hakaret içeren filme karşı bugün düzenlenecek kitlesel eylemler öncesi 15 büyük kentte cep telefonu servislerini durdurma kararı aldı.

Hükümet yetkilileri, ülkenin büyük kentlerinde Cuma namazı sonrası olası şiddet olaylarının önüne geçmek amacıyla mobil telefon şebekelerinin akşam saatlerine kadar bloke edildiğini duyurdu.

Büyük gösterilerin gerçekleşmesi beklenen İslamabad, Karaçi ve Lahor kentlerinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye yükseltilirken polisin yetersiz kalma ihtimaline karşı hassas bölgelerde askeri birlikler bekletildiği bildirildi.

Başkent İslamabad`da ABD Büyükelçiliği ve yabancı ülke temsilciliklerinin çevresi ve diplomatik bölgeye çıkan tüm yollar konteyner ve bariyerlerle kapatılırken sabahın erken saatlerinden itibaren kentin üzerinde polis ve askeri helikopterler devriye uçuşuna başladı.

Bu arada, şiddet olaylarının yaşanmaması için büyük kentlerde benzin istasyonları, alışveriş merkezleri ve bankaların kapalı tutulacağı bildirildi.

Pakistan hükümeti önceki gün aldığı kararla bugünü "Peygamber Sevgisi Günü" ilan ederek, resmi tatil yapılmasını kararlaştırmıştı.

OBAMA VE CLİNTON`LU REKLAMLAR

Bu arada, ABD yönetimi, California`da çekilen İslam karşıtı filmin yol açtığı protestoları ve öfkeyi dindirmek amacıyla, Pakistan televizyonlarına, ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton`ın yer aldığı reklam filmlerini yayınlamaları için 70 bin dolar ödedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, paranın ABD`nin İslamabad Büyükelçiliği kanalıyla ödendiği ve 30 saniye süren, İngilizce yayınlanan, ancak Urduca alt yazılı olan reklam filmlerinde, Obama ve Clinton`ın, filmin içeriğini reddettikleri, ABD hükümetinin filmle hiçbir bağlantısının olmadığı ve ABD`nin tüm dinlere hoşgörü kültürüne sahip olduğu yönünde mesajlar verdikleri belirtildi.

Bakanlık Sözcüsü Victoria Nuland, reklam filmleriyle mümkün olan en geniş kitleye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Büyükelçilik yetkililerinin, mesajın duyurulması için en iyi yolun reklam filmleri olduğuna kanaat getirdiğini kaydeden Nuland, 7 televizyon kanalının 90 milyon potansiyel izleyici kitlesinin bulunduğunu dile getirdi.

FRANSA ELÇİLİKLERİ ALARMDA

Öte yandan, Fransa da Peygamberimizi tasvir ettiği iddia edilen karikatürün yayınlanmasının ardından Ortadoğu ve Kuzey Afrika`daki elçilikleri önünde kapsamlı güvenlik önlemleri alınıyor. Haftalık hiciv dergisi Charlie Hebdo`nun yayınladığı karikatürün ardından bugün İslam dünyasında büyük gösterilerin yapılması bekleniyor. Her ne kadar, bölgedeki pek çok siyasi aktörün tansiyonu dindirme çabalarından ötürü, büyük şiddet olayları beklenmese de, Fransız elçilikleri etrafında gerilim had safhada. Zira Fransa daha karikatürlerin yayınlandığı çarşamba günü, cuma günü için yaklaşık 20 ülkedeki büyükelçilik, konsolosluk, kültür merkezini kapatma kararı almıştı.

Ayrıca geçen hafta ABD`ye yönelik eylemlerde alınmayan güvenlik önlemleri, pek çok ülkedeki Fransız temsilcilikleri önünde görülüyor. Lübnan`ın başkenti Beyrut`taki Fransa Büyükelçiliği`nin önüne ağır zırhlı araçlar çekildi, Tunus`ta da benzer şekilde, askerler büyükelçiliğin etrafına dikenli tel çekti. ABD Büyükelçiliği`ne yönelik Mısır ve Libya`nın ardından en büyük üçüncü saldırının gerçekleştiği Yemen`de de, zırhlı ve ağır silahlı araçların yanı sıra askerler güvenlik kordonu oluşturdu. Film yüzünden geçen hafta bölge çapında çıkan olaylarda ABD`nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens dahil en az 30 kişi hayatını kaybetmişti.

İHVAN GÖSTERİYE KATILMIYOR

Bugünkü gösterilerin ana adreslerinden birinin yine Kahire`deki Tahrir Meydanı olması bekleniyor. Özellikle Selefi partilerin cuma namazından sonra protesto hareketi başlatacağı tahmin edilirken, Müslüman Kardeşler`in (İhvan) eylemlerde yer almama kararının katılımı düşürüceği yorumları yapıldı. İhvan adına konuşan Şura Meclisi üyesi Seyyid el-Nuzeyli, `Güvenlik güçleri ve halkın çatışmasını önlemek için gösteriye katılmama kararı aldık` dedi. Tunus İçişleri Bakanı Ali el-Ureyyid de, protestoculara `sağduyu` çağrısı yaptı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir