• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
Kahramanmaraş`ta 84 Artçı Deprem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kalafat, yazılı açıklamasında, dün saat 12.17`de merkez üssü Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin özellikle Kahramanmaraş ve ilçelerinde orta şiddette hissedildiğini belirtti.

Depremin Doğu Anadolu Fay Zonu`nda (DAFZ) meydana geldiğini ve Kahramanmaraş bölgesinin bu fay zonunun etkisi altında olduğunu dile getiren Kalafat, bölgede yer alan Gölbaşı-Türkoğlu Fayı ve Andırın Fayı ile Ölü Deniz Fayı`nın önemli tektonik unsurlar olduğunu bildirdi.

Kalafat, açıklamasında, ``Depremin hemen ardından artçı depremler başlamış olup, bugün saat 14.00 itibarıyla bölgede en büyüğü 4,1 olan 84 artçı deprem meydana gelmiştir`` ifadesini kullandı.

Aletsel dönemdeki önemli depremlerin genelde Doğu Anadolu Fay Zonu`nda meydana geldiğine değinen Kalafat, şöyle dedi:

``Tarihsel depremler incelendiğinde DAFZ`de birkaç yüzyılda bir tekrarlanan iki depremsellik dönemi belirlenmiştir. İlk sismik etkinlik 1513 yılında, 276 yıllık bir suskunluk döneminden sonra ikinci depremsellik dönemi 1789-1905 tarihleri arasında olmuştur. Bunun yanında DAFZ uzanımı boyunca her bir depremde bağımsız olarak kırılma özelliği taşıyan bölümler (parçalar) olduğu MTA tarafından belirtilmiştir.``

Bölgede son yüzyılda aletsel büyüklüğü 5,5 üzerinde herhangi bir deprem meydana gelmediğine değinen Kalafat, yakın zamandaki en etkili sarsıntının 25 Haziran 2001`de 5,5 büyüklüğündeki Osmaniye depremi olduğunu kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir