• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...
Şifayı Veren Allah
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van merkeze bağlı Kevenli (Şuşanıs) Köyü`nde yıllardır süregelen bir inanış var. Köyün yukarı taraflarında bulunan ve `kaniya ba` olarak adlandırdıkları yere, her Çarşamba romatizma hastaları şifa bulmak için akın ediyor. Anlatılanlara göre; Ermeniler ve Ruslarla yapılan savaşta, köyde 3 kişi şehit olmuş, bunlardan biri de \"kaniya ba` denilen yerde şehit düşmüş.
Köylüler; romatizma hastalığından şikayet edenlerin çamur vesilesiyle iyileştiklerine defalarca şahit olduklarını ifade ederken, bunun sadece bir vesile olduğunu, şifayı verenin ise sadece Allah (c.c) olduğunun unutmaması gerektiğini söylüyorlar.

 

Köy sakinlerinden Ahmet Birlik; her çarşamba, insanların romatizma çeşmesine akın ettiğini belirtirken, daha önceleri buranın şehitlik olduğuna dair söylentilerin olduğunu söyledi. Birlik, \"Buraya gelen insanlar bu çamuru, vücudunun ağrıyan yerine vurduktan sonra güneşte kalarak kendilerine sürdükleri çamuru kuruturlar. Çamur kuruduktan sonra temiz suyla da yıkanırlar. Bu işlemi dört çarşamba tekrar ederler. Yalnız, niçin Çarşamba günü olduğu konusunda bir fikrimiz yok. Adet haline gelmiş\" dedi.

 

Romatizma hastası bir kadının iyileştiğine şahit olduğunu belirten Birlik, \"Her Çarşamba at arabasıyla gelen bir bayan vardı. Köyden geçerken onu görürdük. Romatizması yüzünden yürüyemezdi. Dördüncü Çarşamba günü yaya geldi. Bizim eve gelip su istedi. Kendisini, hatırlayıp hatırlamadığımızı sordu. Biz de, hatırlamadığımızı söyledik. Bunun üzerine o da: `Ben, daha önce romatizma rahatsızlığım yüzünden arabayla gelip gidenim. Çok şükür, ayağım iyileşti.` dedi. Bu, bir vesiledir. Umudu çamura bağlamak doğru değildir. Bu bilinçte olduğumuz takdirde Allah`u Teala çamuru bile şifa vesilesi yapar\" ifadelerini kullandı.

 

İbrahim Gölgül adlı köy sakini de, bizzat kardeşinin iyileştiğine şahit olduğunu söyleyerek, \"Kardeşimin bacağı şişmişti. Romatizma yüzünden ayağa kalkamıyor, yürüyemiyordu. Dört hafta üst üste buraya getirdim, elhamdülillah düzeldi. Ayağında, ne şişlik ne de romatizma kaldı. Şimdi de benden daha iyidir.\" diyerek çamurdan medet ummadıklarını, bu gibi şeylerin sadece Allah`u Teala tarafından verilmiş bir şifa vesilesi olduğunun altını çizdi. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir