• DOLAR 32.332
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2279.523
  • ...
Dikkat Cepten Takip Edilebilirsiniz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bu kötü niyetli takipçilerin sizi kendi cep telefonunuzla izlemesinin 2 temel yolu vardır. Birincisi çok az uzmanlık gerektiren ya da hiç uzmanlık gerektirmeyen sosyal mühendisliktir. Gönüllü olarak kişisel bilgilerinizi verirsiniz ya da güveninizi kazanan birine telefonunuzu verirsiniz ya da tanıdığınız birisinin cep telefonunuzu kullanmasına izin verirsiniz. Eğer bu kişi isterse, sizin nerede olduğunuzu veya ne yaptığınızı takip etmek için bilgilerinizi istismar edebilir.

İzleyicilerin sizi takip etmesinin diğer yolu ise sizin cep telefonunuzdan bilgileri çalmasıdır. Bu akıllı telefon takipçiliğinin daha teknik yönüdür. Takipçi kişi cep telefonunuza erişebilir, telefonunuza takipçi yazılım ya da kötü niyetli yazılım yükleyebilir ve bunu sizin adres defterinizi indirmek, zararlı web sitelerine kaydınızı yapmak ve hatta harita üzerinde yerinizi takip etmek için kullanabilir. Eğer akıllı telefonunuzun GPS`i varsa, kötü niyetli bu kişi cep telefonunun kesin olarak nerede olduğunu saptayabilir.

Ancak siz de bazı önlemler alarak, potansiyel kötü niyetli kişilerden korunabilirsiniz. Sosyal paylaşım sitelerinde nerede olduğunuzu ve ne yaptığınızı yazarsanız, takipçilerin sizi izlemesi daha da kolaylaşır. Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri durum mesajlarıyla sizi bunu yapmanız için yönlendirir. Bu sitelerin çoğu, mobil versiyonları aracılığıyla durumunuzu cep telefonundan da çevrenize bildirme imkanı da sunuyor.

Durum mesajında nerede olduğunuzu söylemeseniz de, bu bilgiyi çektiğiniz fotoğraflarda da ortaya çıkarabiliyorsunuz. Cep telefonunuzun kamerası varsa, genellikle video ya da fotoğraf çekip bunu paylaşım sitelerine gönderirsiniz. Böylece sokak tabelaları veya önemli, tanınmış binalar gibi fotoğrafınızdaki arka plan görüntüleri sizin kim olduğunuzu ve nerede bulunduğunuzu ortaya çıkarabilir. Ayrıca birçok akıllı telefon fotoğrafı çekildiğinizde sizin fotoğrafınızı coğrafi konumunu açıklıyor. Bu nedenle farklı paylaşım sitelerinin fotoğraflarınızdaki coğrafi konum bilgilerini nasıl kullandığını ve nasıl bunu ortaya çıkardığının farkında olun.

Bazı sosyal paylaşım siteleri, sadece coğrafi konumlandırmaya dayanıyor. Özellikle Mologogo ve Google Latitude isimli paylaşım siteleri harita üzerinde insanların nerede olduklarını görmenize izin veriyor. Fakat Foursquare ve Gowalla isimli paylaşım siteleri de bunu hediye kazanmak amacıyla bu takip işini eğlenceli bir şekle dönüştürüyor. Bu siteler sizin durumunuz ile ilgili bilgileri sadece kendisi tutmuyor, aynı zamanda Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal paylaşım sitelerine de gönderiyor.

Kısaca akıllı telefonunuz üzerinde takip edilmek istemiyorsanız, kişisel paylaşım sitelerinde her türlü bilgiyi paylaşmayın.

8Sütun

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir