• DOLAR 32.547
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2425.542
  • ...
Japonya Ada Krizinde Geri Adım Atmaya Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin medyasında yer alan haberlerde, Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda`nın dün gece bir televizyon programında ada krizi ile ilgili yapmış olduğu konuşmaya yer verildi.

Haberlerde, Yoşihiko Noda`nın iki ülke arasındaki kriz ortamını normale çevirmek için Çin`e özel bir elçi göndermeyi düşündüklerini açıkladığı belirtildi. Japonya Başbakanı Noda`nın, "Çin ve Japonya arasındaki genel durumun korunması amacıyla Pekin hükümeti yetkilileri ile mevcut krizi aşabilmek için her türlü kanalı deneyeceğiz." şeklinde konuştuğu aktarıldı.

Noda`nın, diplomatik kanallara ek olarak aynı zamanda `siyasi ve ekonomik çevreler` aracılığıyla da Çin tarafı ile iletişimi artırmayı amaçladıklarını söylediğine dikkat çekildi. Japon lideri yaptığı açıklamalara son olarak, "Çin ile aramızda ada konusunda egemenlik sorunu yoktur." ifadesini eklediği kaydedildi.

Japonya`nın bahsi geçen adaları `kamulaştırma` kararının toprak egemenliği için olmadığını, adaların istikrarlı ve uzun vadeli güvenliğini sağlamak amacıyla atılmış bir adım olduğunu dile getiren Noda, Çin kanadı ile defalarca bu konu hakkında diyalog kurmaya çalıştıklarını, fakat Pekin tarafından anlayış göremediklerinden yakındığı aktarıldı. Sorunun bu seviyeye yükselmesinin kendisini de üzdüğünün altını çizen Noda, krizin çözümü için çaba harcamaya devam edeceklerini vurguladığı bildirildi.

Çin sosyal blog sitelerinde haberle ilgili yorumlarda ise, yaklaşan Japonya Demokrat Parti genel seçimleri öncesi bu açıklamaları yapan Japonya Başbakanı Yoşihiko Noda`nın, seçimlerde elini güçlendirmek için bu konuşmayı yaptığı ileri sürüldü. Krizin tatlıya bağlanması için Tokyo hükümetinin öncelikle Çin`den özür dilemesi gerektiği vurgulanırken, ada konusunun da bir daha açılmamak koşulu ile kapatılması durumunda ikili ilişkilerin normale dönebileceğine dikkat çekildi.

CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir