• DOLAR 32.601
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2492.704
  • ...
Böbrek Taşları İhmale Gelmez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Üroloji Uzmanı Dr. Mert Ali Karadağ, “Böbrek taşları böbreğin çıkış kanallarını tıkayarak, kanalın gerisinde idrar birikmesine ve zamanla idrar üreten sağlıklı böbreğin kaybına yol açtığını ifade etti.”
 

AİLESİNDE BÖBREK TAŞI OLANLAR DAHA FAZLA RİSK ALTINDADIR

Böbrek taşlarının toplumda sık görüldüğünü ve kronik hastalık olarak kabul edildiklerini belirten Dr. Mert Ali Karadağ, böbrek taşları ile ilgili şunları kaydetti: “Hastalığın temelinde birçok metabolik faktör mevcuttur. Bu metabolik faktörler, idrarın asit-baz dengesini değiştirerek kristal oluşumuna ve bunların birbirlerine yapışarak daha büyük hale gelmelerine neden oluyor. Metabolik değişikliklere yol açan en önemli etmen ise genetik faktörlerdir. Ailesinde, birinci derece akrabalarında böbrek taşı hikâyesi olan bireyler, olmayanlara göre daha fazla risk altındadır. Ailesinde böbrek taşı hikâyesi olan insanların belli aralıklarla doktor kontrolüne giderek, basit bir idrar tahlili ve böbrek fonksiyonlarını gösteren kan tahlillerinden yaptırmaları gerekiyor. Bu tahliller, sinsi bir hastalık olan böbrek taşlarının bireyde erken tespit edilmesine ve böbreğin fonksiyonunun korunmasını sağlıyor.”


Belirtilere dikkat edin
“Vücudumuzdaki belirtileri iyi dinlememiz gerekiyor.” diyen Dr. Karadağ, böbreklerdeki rahatsızlıklarla ilgili olarak sağ veya sol yanda devamlı ağrı hissi, kasıklara vuran ağrı ve idrarda yanma hissi ile kanama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.” Karadağ şöyle devam etti: “Tüm bu belirtiler, böbrek veya üreter (böbrek ile idrar torbasının birbirine bağlayan organ) taşlarının habercisi olabiliyor. Bu belirtileri önemsiz saymak, zamanla geçer demek düşebileceğimiz en önemli yanlışlardan biri. Belki de basit olarak tedavi edilebilecek bir taşı yok sayarak, böbreğimizin fonksiyonlarının geri dönüşsüz kaybına yol açabiliyoruz.” dedi.


Yeteri miktarda su için


Böbrek taşlarının oluşmaması adına alınacak bazı önlemleri sıralayan Dr. Karadağ, “Böbrek taşlarından korunmak için yeterli miktarda su tüketmek büyük önem taşıyor. Yeterli miktarda su içilmesi idrar oluşumunu artırıyor. Oluşan idrar ise böbrek ve kanallarının devamlı yıkanarak kristallerin üst üste toplanmasına engel oluyor. Bunların kolayca vücut dışına atılmasını sağlıyor. Su içmek böbrek sağlığının olmazsa olmazı.” ifadelerini kullandı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir