• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2506.451
  • ...
Şırnak`ta Doktor  Sıkıntısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Şırnak Sağlık-Sen Şube Başkanı Hakan Usal, Şırnak`ta yeterince doktor olmadığını belirtti.


Şırnak`ta mevcut PDC`nin ( Bakanlıkça uygun görülen çalışan sayısı) il geneli 490 bin olan nüfus için yetersiz olduğunu ifade eden Usal, \"Mevcut çalışan durumu ise PDC`nin %54,5 tekabul etmektedir. Ayrıca ilimizden şuanda eş durumu ve eğitim durumu mazereti ile ayrılacaklarda düşüldüğünde %40`lara kadar düşmekte ve hizmet bütün sağlık kurumlarımızda verilemez bir hal almaktadır. OECD`ye üye ülkelerde 2011 yılı verilerine göre 2000 vatandaşa düşen hemşire sayısı 17 iken bu sayı ülkemizde 3 hemşire, İlimiz Şırnak ta ise sadece 1 hemşire bile değildir.\" İfadelerini kullandı.



\"Avrupa`da kişi başına düşen hekim sayısı bakımından 53 ülke içerisinde, Ülkemiz 52.sırada bulunmaktadır.\" diyen Usal, \"Ülkemizde ikibin kişiye ortalama üç hekim düşerken Bu rakam Şırnak ilimizde yarım doktor bile değildir. Başka bir ifade ile 4800 kişiye ilimizde düşen hekim sayısı birdir. Aile hekimlerimiz baktıkları hasta sayısı 4000 bini geçtiği için karşılığında herhangi bir ücret alamamaktadır. Buda angaryadan öte bir durum değildir. İilimizde halen Aile hekimi olmayan veya aile sağlığı elemanı temin edemeyen merkezlerimiz bulunmaktadır. Yine ilimizde hastanelerdeki çalışma şartlarına dayanamadığı için Aile Hekimliğine geçmek isteyen personel, yasal hakkı olmasına rağmen bu hakkı gasp edilmekte ve muvafakat verilmemektedir.\" Şeklinde konuştu.



Doğurganlık ortalamasının ülkemizin de üzerinde olan Şırnak`ta kadın doğum doktoru 5 olduğunu ifade eden Usal şöyle konuştu:\"Yine İlimiz genelinde 217.000 kadın nüfusu bulunmakta olup bir Kadın Doğum Ve Hastalıkları uzmanına düşen hasta sayısı 43.700 dür. Ebe sayısı tabloda 88 görünüyor isede bu rakam eş durumu ve eğitim durumundan dolayı 1 aya kadar 75 lere düşecektir.1 ebeye en az 2893 tane kadın hasta düşmektedir.

 

Yine genel cerrahi Çocuk hastalıkları ve dâhiliye Uzmanlarının sayıları ciddi anlamda yetersizlik göstermektedir. Sağlık bakanlığımızın Sağlıktaki dönüşüm programının aksayan ayağı Şırnak ve benzer illerdeki bu durum takdire şayan birçok emeği heba etmektedir. İlimize atanan personelin en doğal hakkı olan eş durumu, eğitim durumu ve sağlık durumlarından dolayı kaynaklanan personel açığına, en önemli faktörlerden bir diğeri ise şüphesiz güvenlik ve sosyal, ekonomik yetersizliktir. Bunca personel sıkıntısının yanında mevcut çalışanlarımız ise angarya ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Angarya Anayasal bir suç olmasına rağmen idareciler bunu bir hak olarak görmeye başlamışlardır. Zira fazla nöbet ve mesaileri karşılığında ne bir ücret nede izin kullanamamaktadırlar. Hizmet bekleyen vatandaş bu ayrıntıları bilmediği ve ya bilmek zorunda olmadığı için aksaklıkların nedenini özveri ile çalışan personelden bilmekte ve tatsız olaylar yaşanmaktadır.

 

Sonuç ve İstem:Önerimiz Şırnak ve benzer iller için her sınıfa ayrı, ayrı olmak üzere, cazip bir bölge farkı tazminatı getirilmesi.3 yıl zorunlu hizmetin ve rotasyon sisteminin getirilerek personel arasında adaletin sağlanmasıdır. Kurumlara kendi öncelikleri olan değil, toplumsal ve kurumsal öncelikleri olan yöneticilerin atanarak, Devletin sunmuş olduğu hizmeti alırken söven ve beddua eden vatandaş değil, Allah razı olsun diyen vatandaşa ulaşabilmek ve geçebilmek için bu sorunların acilen çözülmesi gerekmektedir.\" (Delil Oğurlu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir