• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Diyarbakır Turizmde Cazibe Merkezi Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Diyarbakır Valiliği tarafından Diyarbakır`ın kültürel mirasının korunması, turizme açılması ve tanıtılması adına Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına sunulan 6 proje kabul edildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak tarafından yapılan açıklamada projelerin en kısa zamanda uygulanmaya başlanacağını belirtti.

 

Vali Toprak, \"Kalkınma Bakanlığı tarafından uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında, Diyarbakır`ın bölgede ve ülkede onu farklı kılan dinamiklerini ve potansiyelini harekete geçirerek, bölgede önemli bir cazibe merkezi olması adına Diyarbakır Valiliği olarak 2011 Yılı programına Kültür Turizm alanında 6 proje sunulmuştur. Bu projelerin hazırlanmasına karar verilme aşaması olarak 2011 yılını milat olarak kabul edebiliriz. 2011 yılında başlayan ön hazırlıklar kapsamında, ilimizin cazibe merkezi olması yolunda hızla ilerleyeceği ve bu alanda birçok potansiyeli ve zenginliği olan `turizm` sektörü üzerine çalışmalar yürütüldü. Diyarbakır`ın turizm alt yapısının geliştirilmesi, kültürel mirasının korunması ve tanıtım çalışmalarının sağlanması ilin sosyoekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır\" dedi.

 

Toprak, bu çalışmalarıyla Diyarbakır`ın turizm alanında hak ettiği noktaya ulaşarak turizm endeksli kalkınmasının büyük bir hız kazanmasının hedeflediklerini belirterek, \"2011 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında uygulanacak 6 proje çalışmasına toplam 16.722.780,35 TL hibe desteği sağlanmıştır. 2012 ve 2013 Cazibe Merkezlerini Destekleme Programlarına sunulacak proje çalışmalarıyla toplam 60.000.000,00 TL`ye yakın bir finansmanın Diyarbakır Kültürel Mirasının Korunması ve Tanıtılması çalışmalarında kullanılması düşünülmektedir. Diyarbakır`ın Kültürel Mirasının Korunması (Proje Çizimleri, Sokak Sağlıklaştırma, Restorasyon, renovasyon ) ve Tanıtılması çalışmalarında uygulanacak bu projelerle Diyarbakır`ın kültür ve inanç turizminde ön plana çıkarılmasına ve Diyarbakır Surları`nın UNESCO Kültür Mirası Adaylığı`na önemli katkılar sunacaktır. Diyarbakır`ın turizm alt yapısının geliştirilmesi, kültürel mirasının korunması ve tanıtım çalışmaları kapsamında hazırlanan ve 2012 ile 2013 yıllarında Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında ayrılan ödeneklerle büyük bir bölümü uygulamaya geçirilecek proje çalışmalarıyla Diyarbakır`ın turizm alt yapısının geliştirilmesi ve kültürel mirasın korunması hedeflenmektedir\" ifadelerini kaydetti.

 

\"Kültürel Mirasımız Hayat Bulacak\"

Diyarbakır Valiliği tarafından uygulanacak Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı projeleri arasında yer alan `Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi` projesi kapsamında bir çok yapının ve kültürel miras eserinin proje çizimi sağlanacağını vurgulayan Vali Toprak \"Diyarbakır Kültürel Mirasının Projelendirilmesi projemizle Diyarbakır`daki bir çok yapının proje çizimi sağlanarak en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanacak. Bu proje kapsamında Evli Beden, Yedi Kardeşler, Urfa Kapı, gibi önemli burçların yer aldığı geneli Mardin Kapı ile İçkale Surları arasında kalan 25 burcun proje çizimi sağlanacak. Ayrıca Suriçi`nde amaçlı turizm yollarının yapılması adına da birçok turistik ve kültürel mirasın yer aldığı Dört Ayaklı Minare Sokak-Yeni Kapı-Özdemir Sokak, Ziya Gökalp-Akıncılar Sokak, Gökalp-Artuklar Sokak ve Ocak ve Abdi Paşa Sokaklarının Sokak Sağlıklaştırma proje çizimleri gerçekleştirilecek ve Diyarbakır`ın önemli kültürel mirasları arasında yer alan Paşa ve Çardaklı Hamamları`nın da proje çizimleri sağlanarak yakın dönemde restorasyon çalışmalarının yapılması için gerekli çalışmalar başlatılacaktır\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir