• DOLAR 32.604
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2488.601
  • ...
SON DAKİKA
Raportör `4+4+4 Anayasa`ya Uygun` Dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Anayasa Mahkemesi raportörü, CHP`nin iptalini istediği zorunlu eğitimi 12 yıla çıkartan "4+4+4 Yasası"nın Anayasa`ya uygun olduğu yönünde rapor hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı da Anayasa Mahkemesi`ne gönderdiği görüşünde, dünya uygulamalarından örnekler verdi. Kamuoyunda yoğun tartışmaların sürdüğü "4+4+4 Yasası"nın iptali istemiyle CHP`nin açtığı dava Anayasa Mahkemesi`nde yarın görüşülüyor.

Raportörün hazırladığı rapor, müzakere öncesi üyelere dağıtıldı. Alınan bilgiye göre raportör, yasayı Anayasa`nın "laik ve sosyal hukuk devleti", "eğitim öğrenim hakkı", "eşitlik" ilkeleri doğrultusunda değerlendirerek hazırladığı raporunda, yapılan düzenlemenin Anayasa`daki bu ilkeler ile uyumlu olduğunu belirtti. Raporda, eğitim - öğretim alanında yasalar hazırlamanın Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin (TBMM) yasama yetkisi kapsamında olduğu vurgulandı. Yasadan kaynaklı uygulamalarla ilgili tartışmalara girmeyen raportör, CHP`nin yaptığı iptal başvurusunun reddedilmesini istedi.

BAKANLIK`TAN YAZILI GÖRÜŞ

Anayasa Mahkemesi, Mahkeme`nin Kuruluş Kanunu hükümlerine göre CHP`nin başvuru dilekçesini Milli Eğitim Bakanlığına da gönderdi. Bakanlık da bu doğrultuda Yüksek Mahkeme`ye kapsamlı bir görüş yazısı gönderdi. Bakanlığın yazısında, yapılan düzenlemenin Anayasa`ya uygun olduğu belirtilirken Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyadaki diğer uygulamaların da paralel yönde olduğu kaydedildi. Bakanlık, yasanın ve bundan kaynaklı uygulamanın öğrenciler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracağını belirtti. Yüksek Mahkeme`deki yarınki oturumda ilk olarak raportörün raporu özetlenerek okunacak. Ardından üyeler görüşlerini belirttikten sonra oylamaya geçilecek.

Sabah

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir