• DOLAR 32.599
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2411.79
  • ...
 Evet Gazımız Alındı... Evet Törpülendik...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Erdoğan, öyle bir açıklama yaptı ki; son on yılın resmini çekti adeta... Türkiye`deki büyük değişimi altı kısa cümle ile özetledi... "On yılda memleketin gazını aldık" derken, Peygamber`ine sahip çıkan topluluğun ayıplandığı bir ülke haline getirildiğimizi anlatıyordu aslında... Bir düzine şehidini tek sütuna haberle geçiştiren medyayı bize gösteriyordu aslında... Sol yanağına şamar yedikten sonra sağ yanağını dönen bir toplum haline getirildiğimizin kabulüydü Başbakan`ın bu sözleri.

Bu karede yer almayacağız

Yani Başbakan Erdoğan ağlanacak halimizi tarif ederken tam da yerinde tespitlerde bulunuyordu... Evet, bu toplum törpülendi. Evet bu milletin gazı ustaca alındı. Ancak biz bu karede yer almayı şiddetle reddediyoruz... Biz bu milleti millet yapan değerlerin törpülenmesine razı olamayız. Biz sözde muhafazakârlaşma adına değerleri batılılaştırılmış, zihniyeti devşirilmiş, öncelikleri dünyevileştirilmiş bir toplum projesinin yanında yer alamayız. Evet, biz toplum değil, bir milletiz!


Çerçevelenip asılacak açıklama

Türkiye giderek tepkisizleşen bir ülke haline geldi. Son yıllarda ruh ve zihin dünyamızdaki değişim, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)`e yapılan hakaretle bir kez daha tescillendi. İslam ülkeleri, çirkin filme tepkilerini düzenledikleri gösteri ve mitinglerle ortaya koyarken, Türk toplumundan, tarihi kimliğine ve ruh köküne yakışır bir tepki gelmedi. Bu kayıtsızlığın izahını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yurt dışı gezisinden dönerken yaptı. Erdoğan, iktidarda bulundukları dönemi kast ederek; "Son 10 senede aşırılıklar törpülendi. Bir anlamda paratoner gibi olduk, gaz aldık" dedi.

12 Eylül darbesi ile birlikte peyderpey tepkisiz ve apolitik hale getirilen toplum, kendi temel meselelerine ve kendini doğrudan ilgilendiren konulara bile kayıtsız kalmayı adet haline getirdi. Yaşadığı sıkıntıları, dertlerini haykırmak yerine içi boş ve kuru açıklamalarla avunan Türk toplumu, siyasilerin "tribünlere yönelik" eylemlerini de kafi görüyor artık. Toplumsal tepkisizlik ve hesap sormama, "balık hafıza" ile de bir araya gelince toplumun "gazı kaçmış bir gazoz" gibi olması da mukadder oluyor.


Somut adım yerine açıklama ile idare et!

Başbakan Erdoğan, Saraybosna`dan İstanbul`a dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan`ın "Arap sokağı ayaklandı, Türkiye sakin. Bizi diğerlerinden ayıran ne?" sorusuna verdiği cevap çok ilginçti. "Bizim verdiğimiz mesajlar var. Toplum bu mesajlara bakıyor. Sizin mesajınız yoksa ne oluyor? O zaman halk sokağa dökülüyor. Son 10 senede aşırılıklar törpülendi. Bir anlamda paratoner gibi olduk, gaz aldık." diyen Başbakan, "paratoner olduk" ve "gaz aldık" ifadeleriyle herhangi bir konuda herhangi bir çözümden bahsetmiyor, sadece durumu idare ettiklerini itiraf ediyordu.


Obama`nın ricasıyla "paratoner olduk"

İslam Peygamberi`ne hakarete yeltenen filme tepkilerin dünya genelinde yaşandığı geçtiğimiz günlerde, Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Başkan Obama, Türkiye lideri Başbakan Erdoğan`a kişisel bir mesaj göndererek şiddete karşı bir konuşma yapmasını rica etmiştir" açıklamasını yaptı. Ardından da Başbakan`ın "paratoner olan" ve "gaz alan" açıklamaları, sonra da gazetecilere bu durumu teyidi geldi. ABD`nin ulusal güvenliğinin söz konusu olduğu ve daha da önemlisi Müslümanlara büyük bir hakaretin yapıldığı böylesi bir ortamda, Türkiye`de halkın beklentilerine uygun bir açıklama yerine sadece "gaz alma" ile durum geçiştirildi. ABD`nin, Türkiye`den gelen bu açıklamadan duyduğu memnuniyet kaldı geriye.


Davos da mı "Gaz alma" operasyonuydu?

Başbakan`ın, somut hiçbir eyleme girişmeden, sadece açıklamalarla "durumu idare etmesi" veya kendi tabiriyle "gaz alması", akla şu soruyu da getiriyor. Acaba Davos`ta yaşanan "One Minute" hadisesi de bir "gaz alma" operasyonu muydu? Çünkü İsrail`in Gazze`ye karşı giriştiği şiddet ve insanlık dışı uygulamalara karşı Türkiye`de büyük bir tepki oluşmuştu. Oluşan bu tepkiler, 4 Ocak 2009`da gerçekleştirilen ve yüzbinlerin katıldığı devasa "Gazze Mitingi" ile zirveye çıkmış ve AKP iktidarını köşeye sıkıştırmıştı. Başbakan`ın bu son açıklamaları ışığında, Davos çıkışını da mı "toplumun gazını almaya" yönelik mi değerlendirmek gerekecek?


Küresel paratonerlik mi, rol model olmak mı?

Başbakan`ın "gaz alma" açıklamasını yorumlayan bazı gazeteciler, AKP iktidarıyla birlikte İslamcılığın ve dolayısıyla İslami hareketin sisteme entegre olması arasında bir bağ kuruyor. Türkiye ölçeğinde yapılan bu tespiti genele, yani küresel sisteme de uyarlayınca, bazı sorular da ortaya çıkıyor. Küresel düzen ve uygulayıcıları, AKP vasıtasıyla Müslümanların "gazını alma" ve onları "sisteme entegre etme" niyetindeyse, Türkiye`ye biçilen "rol model" olma durumu da anlam kazanıyor bir anda. Her fırsatta İslam aleminin önüne örnek olarak konan Türkiye`nin, "gaz alma" ve "paratoner olma"yı bu denli kabullenmesi de bu durumu teyit ediyor adeta.

Milli Gazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir