• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
İSTANBUL - Okulların açılmasına birkaç gün kala yumurta fiyatlarına fahiş oranda zam yapıldı. Kamuoyundan gelen tepkilere aldırmayan yumurta sektörü zamları geri almadı. Yumurta fiyatlarında yapılan zamlar ile gündemdeki diğer zam ve fiyat artışlarını İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İrmek, zamları eleştirerek, Tüketiciler Birliği Derneği olarak zamları haksız bulduklarını belirtti.
 
İlk olarak yumurta fiyatlarına yapılan fahiş zammı değerlendiren İrmek, "Yumurta fiyatları ne yazık ki, her okulların açılması dönemine yakın bir zamanda artıyor. Yani burada spekülatif bir artış söz konusudur. Şimdi televizyon ve gazetelerde çıkan haberlerde Yumurta İhracatçıları Birliği, yumurta ihracatının çok yüksek olduğu bir döneme girildiğini belirtip, fiyatın yükselmesinin asıl nedeninin buna bağlı olduğunu söylüyorlar ki, biz bunu komik buluyoruz. Neden diyeceksiniz; eğer ihracat var ise, bu ihracat hep eylül dönemini mi bekliyor? Yani yumurta ihracatının bir ekim dönemi yok mudur? Bunun bir haziran dönemi yok mudur? Bu bir tüketim malzemesi ise her zaman buna ihtiyaç vardır. Yani haziran ayına bakmadan eylül ayına bakmadan bir ihracat söz konusu olabilir. Ama ne hikmetse tesadüflerini hep okulların açılma dönemine denk getiriyorlar" dedi.
 
Zamma İtibar Etmeyin
Tepki olarak tüketicilerden yumurta tüketimlerini azaltması tavsiyesinde bulunan İrmek, "İhracatın eylül ayında hep yüksek olduğunu söylüyorlar ve fiyatları değerinin üzerinden bir değer üzerinden piyasaya arz ediyorlar. Buradan tüketicilerimize buna itibar etmemelerini, yumurta tüketimlerini varsa da bu noktada tüketimlerini kısmalarını, sebep olarak da tüketimi kısılan bir ürüne eğer siz talep göstermezseniz onun arzı azalacağına, fiyatı da otomatikman aşağı çekilecektir. Dolayısıyla tüketemeyen bir satıcı bir şekilde zammı geri çekecektir" diye konuştu.
 
Eylül Ayından Sonra Talep Düşerse Fiyatlar Düşer
Spekülatif zamlarla adeta piyasa vurgunu yapıldığını ifade eden İrmek, "Yumurta fiyatlarında Spekülatif diyebileceğimiz bir şekilde fiyatlar yükseltilip burada tabiri caizse bir piyasa vurgunu yapılmak isteniyor. Nitekim eylül ayından sonra okullarımız sürekli açık olup eğitime devam edeceği için burada eğer tüketimde bir azalma olursa çarşı pazarda yumurta fiyatları da buna bağlı olarak düşecektir" şeklinde konuştu.
 
Türkiye Kontrol Edilemez Zamlarla Yürüyen Bir Ülke Konumuna Getirildi
Gündemdeki diğer zamları da değerlendiren tüketiciler birliği genel sekreteri Mehmet irmek, "Ülkemiz ne yazık ki kontrol edilemez zamlarla yürüyen bir ülke konumuna getirilmiştir. Cari açık ülkemizde aşağı yukarı 50 milyar doların üzerinde, dolayısıyla bu iç piyasaya zam olarak yansıyor. Bütçe açık verince bu açığı kapatmak için maliye bakanlığı belirli kalemlerde vergi oranlarını yükselterek veyahut da zamlar yaparak bu açığını kapatmak istiyor. Muhtemelen yılbaşından sonra yani 2013 yılı ocak ayının 1`inden itibaren büyük oranda zamlar yapacaktır. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Sebepleri de belki bu gün sınırımızda olan Suriye`deki gelişmeler, doğumuzda olan İran`daki gelişmeler ve diğer Avrupa birliği ülkelerinde olan ekonomik daralma, bizi ihraç kalemlerindeki eksiltilmeden dolayı sıkıntıya sokmuş olabilir. Ama tabii ekonomimiz çok iyi gösteriliyor. Ekonomimiz çok stabil bir durumda deniliyor. Tabii Bu inandırıcı değil. Vatandaş-tüketici bazında baktığımız zaman zamların hazırlığının yapıldığı bir gerçek. Haklı olmasa bile ki, haklı da değil zaten yapılan zamlar, yılbaşından sonra büyük oranlarda zamların geleceği yönünde tahminimiz ve öngörümüz var" dedi.
 
Altın Fiyatlarındaki Yükseliş Bir Oyun
Zamlar kapsamında altın fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken İrmek, "Altın fiyatlarında ani artış da spekülatif. Ülkemizde birileri elini taşın altına koymadan para kazanmanın yolunu bulmuş. Değerli madenlerle veyahut da değerli kâğıtlarla para kazanma ülkemizde birilerinin kontrolü altında yürüyor. Devlet de mecrada para kazanan insanlardan vergi almadığı için, onlara bir takım kolaylıklar sağladığı için, altın fiyatlarındaki hareketlilik doğal olarak kontrol edilemez bir hale gelmiş. Yaz mevsiminden çıktık. Şimdi artık sonbahara girdik düğün olayları yok ya da önemli ölçüde azaldı. Ama sınırda her ne kadar bir gerilim olsa da, bir savaş ihtimali de netice itibarıyla yok ama altın fiyatları ne hikmetse sanki savaş ortamındaymışız gibi çok yüksek fiyatlarda satılmakta. Burada da belirli çevrelerin Türkiye üzerinde oynadığı bir oyunun neticesi olarak görmek gerekiyor. (Mehmed Aslan - İLKHA)