• DOLAR 32.583
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2485.907
  • ...
Şanlıurfa`da Mahmutoğlu Kulesi Restore Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA -Yıllardır kaderine terk edilmiş tarihi yapılar arasında yer alan ve geçmişi bin yılı bulan tarihi Mahmutoğlu Kulesinin, resterasyon çalışmasının bir yıl sürmesi bekleniyor.

Şanlıurfa Belediyesi, restorasyonuna yaklaşık 1 milyon 186 bin liraya harcayacağı tarihi Mahmutoğlu Kulesini, çalışmalar bittiğinde kent müzesine dönüştürmeyi planlıyor. Urfa Haçlı Kontluğu döneminden kalan Mahmutoğlu Kulesindeki restorasyon çalışmaları 40 işçiyle yoğun bir şekilde yürütülüyor.

Şanlıurfa Belediyesi`nin girişimiyle, sur duvarlarının ayakta kalan tek yapısı olan bu yapıda, iki yıl önce Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümünden 20 kişilik bir grup tarafından rölöve çalışmaları yapılmıştı. Şuanda 40 işçinin çalıştığı restorasyonda Mahmutoğlu Kulesi içinden kamyonlar dolusu pislikler çıkartıldı. Çöplük görünümüne dönüşen bu tarihi yapı, bir yandan restore edilip içerisindeki pislik temizleniyor bir yandan da yıkılmaya yüz tutmuş taşları kırmadan dökmeden yerinden söküp yeniden monte ediliyor. Urfa Haçlı Kontluğu döneminden kalan Mahmutoğlu Kulesinde büyük bir titizlik ve incelikle yürütülen restorasyon çalışmasında işçiler 3 metre karelik bir alanda, kimi zaman tarihi dokuya zarar vermemek için 10 gününü buraya veriyor.

Urfa`nın ayakta kalan nadir birkaç eserinden biri olan ve son yıllarda çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi Mahmutoğlu Kulesi`nin restorasyonunun bir yıl içerisinde tamamlaması bekleniyor.

Mahmutoğlu Kulesinin önünde akan derenin etrafındaki 28 dönümlük alanda park yapılacağı söylendi.
Ali Durmaz - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir