• DOLAR 32.453
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2323.25
  • ...
Dağcılar eğitimlerinin son gününde iglo yapımını öğrendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından düzenlenen "Kış Gelişim Eğitimi" kapsamında Muş'a gelen yaklaşık 120 dağcı, arama-kurtarma, karda iz açma ve emniyetli iniş tekniklerinden sonra eğitimin son gününde iglo yapımını öğrendiler.

10 kişilik gruplarla antrenörler eşliğinde iglo yapan sporcular, son gecelerini de yaptıkları iglolarda geçirdiler. Mum ışığında bile ısınabilen igloların, çığ ve olası kazalarda karda barınmak için iyi bir korunak olduğunu belirten sporcular, iglo yapımının da eğlenceli olduğunu söylediler.

Tamamlanan "Kış Gelişim Eğitimine” ilişkin açıklamalarda bulunan TDF antrenörlerinden Şahap Eryılmaz, eğitimlerin sorunsuz bir şeklide tamamlandığını belirterek, “Bu gün ‘Kış Gelişim Eğitiminin’ son günündeyiz. Arkadaşlarımız bugün iglo yapmayı öğrendiler ve iglolarda gecelediler. Kış koşullarında karda barınak yapma ve korunma tekniklerinden iglo, kar çukuru ve kar mezarı gibi değişik mekânları oluşturmayı öğrendiler. Bundan sonraki yaşamları boyunca hava şartlarının kötü olduğu durumlarda nasıl iglo yapabileceklerini eğlenerek öğrenme çalıştılar.” dedi.

İgloların içerisinin bir mum ışığı ile de ısınabileceğini söyleyen Eryılmaz, “Kar kütleleri biraz kalın olduğu takdirde bir hafta boyunca korunak sağlar ve oda sıcaklığından daha sıcak olur. Tipi ve kaza gibi aksi durumlarda bu şekilde barınaklar oluşturarak yardım ekipleri gelene kadar burada korunaklı bir şekilde kalınabilir. Bundan sonraki aşama ileri kar-buz eğitimidir. Kar yapısının daha da buzullaştığı bölgelerde eğitime devam edeceğiz. İleri kar-buz eğitimi için Kaçkar dağlarındaki buzullar kullanılacak. Orada da buzda tırmanmayı, emniyet almayı ve buz koşullarında barınmaya öğrenecekler.” şeklinde konuştular.

Eğitimlerini tamamladıklarını söyleyen sporcu Hüseyin Başar, “Bugün TDF’nin kış gelişim kampının son günü. Bugün kar üzerinde çadırsız konaklama, karı kullanarak İglo yapma, kar mağarası yapma gibi konuları öğrendik. Yaklaşık 10 kişilik bir ekiple sabahtan beri iglo yapmak için çalışıyoruz. Öğle arasında çayımızı yemeğimizi de iglonun içerisinde yaptık. İçerisinin çadırdan daha sıcak olduğunu söyleyebilirim.” diye belirtti.

Sporculardan Ahmet Polat ise eğitim sürecinde karda barınma yollarını öğrendiklerini ifade ederek şöyle konuştu: “TDF’nin dağcılık antrenörlüğü üzerine gelişim kursundayız. Bu konuda çok güzel şeyler öğrendik. Karda nasıl hayatta kalınır, kar mağarası nasıl yapılır gibi konuları öğreniyoruz. Şu an iglolarımız tamamlandı. Son günümüzü iglonun içerisinde geçireceğiz. İglonun yanında düştüğümüzde kendimizi nasıl frenleriz, karda yürüme teknikleri, emniyet alma ve emniyet istasyonları kurma eğitimlerini aldık.”

Türkiye dağcılık Federasyonu’nun 2019 faaliyet raporunda yer alan “Kış Gelişim Eğitimi” için geldikleri Muş’ta eğitimlerinin sonuna geldiklerini söyleyen Yüsra Naz Balamut, “Bu bir haftalık eğitimde kazma tutuş teknikleri, yürüyüş teknikleri ve kramponla yürüyüş tekniklerini öğrendik. Düştüğümüzde kendimizi emniyetli bir şekilde durdurabilme teknikleri hakkında bilgilendirildik. Burada kış koşullarında karda barınma şekillerinden birisi olan igloyu yapıyoruz. 10 arkadaşınızla beraber yaptığımız iglo gayet güvenli ve konforlu bir koruma sağlayacak. Eğitimin sonuna geldik. Burada bir sınava tabi tutulacağız. Aynı zamanda saha içerisinde de hocalarımız uygulamalı bir şekilde bizleri değerlendirdi. Bu eğitimlerden başarılı bir şekilde geçersek sonraki eğitimde ileri kar-buz eğitimini alacağız. Başarısız olan arkadaşlarımız isterlerse sonraki sene tekrardan bu eğitimi alabilecekler.” ifadelerini kullandı. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir