• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Romney`nin Sözleri ABD`yi karıştırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Romney`nin, ön seçimlerde başkan adaylığının kesinleşmesinin ardından 17 Mayıs`ta, Florida eyaletinde, Sun Capital Partners adlı yatırım firmasının eş başkanı Marc Leder`in evinde, seçim kampanyasına bağış için düzenlenen özel bir etkinlikteki konuşması internete sızdı.

Mother Jones adlı haber sitesinde yayınlanan video kaydında Romney`nin, şu sözleri dikkat çekti:

``Yüzde 47 oranındaki (Amerikalılar) ne olursa olsun Obama`ya oy verecek. Yüzde 47`si onunla (Obama ile) birlikte, bunlar hükümete muhtaç, bunlar kendilerinin mağdur kimseler olduklarına inanıyorlar, bunlar hükümetin onlarla ilgilenmek gibi sorumluluğu olduğuna inanıyorlar, bunlar yiyeceğe, barınağa, sağlık hizmetlerine hakları olduğuna inanıyorlar. Ve (onlara göre) hükümet bunu onlara vermeli ve onlar, ne olursa olsun bu başkana oy verecekler``.

Konuşmasında, bahsettiği ``yüzde 47 oranındaki Amerikalı`nın`` gelir vergisi ödemediğini söyleyen Romney, ``Dolayısıyla, benim işim, bu insanların derdine düşmek değil. Onları, kendi kendilerinin bakımlarını üstlenmeleri ve kişisel sorumluluk almaları noktasında hiçbir zaman ikna edemeyeceğim`` dedi.

Bu nedenle, kendilerinin düşük vergi mesajlarının bu kesimlere ulaşmadığını belirten Romney, bunun yerine, yüzde 5-10 civarındaki bağımsızları ikna edebileceğini kaydetti.

Romney, daha iki hafta önceki Cumhuriyetçi Parti ulusal kurultayında, Obama`nın hedef kitlesi olan orta sınıfa uzanmaya çalışmış, kendisinin onların halinden anladığını söylemiş ve ``benim orta sınıf için planım var`` demişti.

Şimdi, multi milyonerliğiyle tanınan Romney`nin yoksul ve orta sınıfın bir kısmını kapsayanlara yönelik bu tartışmalı açıklaması, kampanyasının geleceği ve ``sıradan`` Amerikalıya ulaşma hedefi açısından hiç de iyi sinyaller vermiyor.

-Latin ve Çin gafı-

Aynı toplantıda Romney, eğer babası Meksika`da doğan bir Amerikalı olmak yerine Meksikalı olarak doğsaymış, şimdi Latin oylarını toplayıp başkan olabileceği esprisini yaptı. Ancak, Romney`nin bu esprisi, bazı kesimlerde ırkçılık olarak algılandı.

Obama`yı sürekli Çin`e karşı yumuşak davranmakla suçlayan ve ``adil ticaret`` yürütmemekle eleştirdiği Çin`e yönelik kendisinin daha sert olacağı mesajları veren Romney`nin ağzından aynı toplantıda ilginç bir cümle daha çıktı. Romney, özel sermayede çalıştığı yıllarda, ``fabrika satın almak için Çin`e gittiğini`` söyledi.

-Romney: ``Düşünmeden söyledim``-

Videonun basına sızdırılmasının ardından acil basın toplantısı düzenleyen Romney, ``Şöyle söyleyeyim, nazikçe ifade edilmemiş sözler. Bir soruya yanıt olarak düşünmeden konuşuyordum. Öylesine bir ortamda yaptığımdan daha etkili ve açık şekilde bunu ifade edebilirdim. Elbette tüm Amerikalılara yardım etmek istiyorum. Tüm Amerikalıların önünde parlak ve zengin bir gelecek bulunmakta`` diye konuştu.

Romney, ``Başkan`ın yaklaşımının vergi ödemeyenlere cazip geldiği şeklindeki mesajı vermeye devam edeceğim çünkü samimi olmam gerekirse, benim vergileri düşürmeye dair söylemlerim onlara cazip gelmiyor. Dolayısıyla bu kesimi, ortadakiler kadar etkili biçimde kendi kampanyama çekemeyeceğim gibi görünüyor`` dedi.

-Obama kampanyası: ``Şok edici``-

Mitt Romney`nin seçim kampanyasından yapılan açıklamada ise video konusuna değinilmeyerek, şunlar kaydedildi:

``Mitt Romney, Obama ekonomisinde zorluklar çeken tüm Amerikalılara yardım etmek istiyor. Romney, tüm yıl boyunca açıkça dile getirdiği gibi, federal hükümete bağımlı yaşayan ve sayıları giderek artan kesime dair kaygı duyuyor, buna yemek pullarına sahip rekor sayıdaki insan, yoksulluk içinde yaşayan her 6 Amerikalıdan biri ve iş bulmak için mücadele veren 23 milyon Amerikalı dahil. Mitt Romney`nin planı 4 yılda 12 milyon yeni istihdam yaratacak, ekonomiyi büyütecek ve Amerikalıları devlete bağımlı olmaktan çıkarıp, istihdama dahil edecek``.

ABD Başkanı Barack Obama`nın kampanyası ise Romney`nin sözlerinin yer aldığı videoyu ``şok`` şeklinde nitelendirdi.

Obama`nın seçim kampanyası direktörü Jim Messina, açıklamasında, ``Küçümseyici bir tarzda ülkenin yarısının üstünü çizdiğinizde, tüm Amerikalıların başkanı olarak görev yapmanız zordur`` ifadesini kullandı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir