• DOLAR 32.545
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2438.21
  • ...

Bankalar dosya masrafı ile ilgili yaşanan tartışmalar sonrası yeni bir formül buldu

Tüketicilerin, Yargıtay ve tüketici mahkemelerinin örnek kararları üzerine, dosya masraflarını almak için bankaları dilekçe yağmuruna tutması, hem bankaları hem de ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

BDDK ve bankalar, dosya masrafı ve kredi aidatları başta olmak üzere bankaların işlem ücretleri konusunda bir çalışma başlattı. Çalışmalarda, işlem ücretleri, komisyonlar ve aidatlar için ayrı bir sözleşme hazırlanması konusunda görüş birliğine varıldı.

Buna göre kredi kurallarını içeren sözleşmenin dışında, ücret ve dosya masrafları için ayrı bir sözleşme yapılacak. Tüketici ücretleri kabul ederse krediyi kullanacak. Eğitim seviyesi düşük ya da okuma yazma bilmeyen tüketiciler de sözlü uyarılacak.

Çifte sözleşme uygulamasının, tüketici kredilerinin yanı sıra ek hesap, kredi kartı gibi ürünlerde kullanılması planlanıyor. Ücret, komisyon ve aidatlara, standart getirilmesine ilişkin çalışmalar ise sürüyor. Bu çerçevede, bankacılık işlemlerinden alınan ücretlerin sadeleştirilmesi ve tek üründen tek ücret alınması gibi düzenlemeler ile ücretlere tavan getirilmesi konusu görüşülüyor.