• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.574
  • ...
İyi Bir Esnaf Nasıl Olmalı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN- Faiz ve tefeciğin kol gezdiği bir ortamda helal yoldan kazanç elde etmenin zorluğuna dikkat çektiler. Alış verişte doğruluk ve dürüstlük kurallarından taviz verilmemesi gerektiğini ifade eden esnaflar alışverişe kesinlikle yalan katılmaması gerektiğini ifade ettiler.
Nusaybin`de esnaflık yapan vatandaşlarla esnaflıkta dikkat edilmesi gereken hususları ve helal rızık elde etmenin yollarını konuştuk.
 
"Esnaf Kesinlikle Dürüst Olmalıdır"
Ticarette yalanın çok kötü sonuçlarının olduğunu ifade eden esnaflardan Abdullah Çevik,"Bir esnafın alış verişinde kesinlikle yalan söylememesi gerekir . Sattığı eşyalar içerisinde defolu mal olsa veya her hangi bi noksanlığı olsa malın onu gizlememesi gerekir onu müşteriye bildirmesi gerekmektedir. Yani Sattığı bir şey karşısında doğru dürüst olması gerekir." dedi.
 
"Alış Verişte Yemin Etmek Alışverişin Haram Olmasına Sebebiyet Verir"
Bir esnafın ticarette kesinlikle yemin etmemesi gerektiğini ifade eden Çevik, "Nitekim Peygamber Efendimiz hadisi şeriflerinde `Esnafın alış verişte yemin etmesi ve yalan söylemesi o alış verişin haram kılınmasına sebebiyet verir yaptığı alış veriş ve o alış verişteki kazancı haramdır` buyurmuştur. Bunun için esnafın alış verişinde yemin etmemesi gerekir. Aynı şekilde esnafın eşyaların fiyatını eşyaların fiyatıne göre söylemesi gerekmektedir elbette bi kazancı olacak ama müşteriyi sıkıştıracak soyup soğana çevirecek şekilde olmamalı. Ayriyeten müşterilerle esnaf arasında bir güvensizliğin olmaması gerekmektedir." dedi.
 
"Bizi Aldatan Bizden Değildir"
Müslüman bir esnafın islamın gereklerine göre davranması gerektiğini söyleyen Haci Feyzi, "Bir esnafın islamın gerekleri doğrultusunda helal yoldan kazanması gerekmektedir. Allah`ın Resul`ü belirttiği gibi alış verişin yapılması haramlardan ,yalanlardan kaçınılması gerekmektedir."Bir keresinde Efendimiz (sav), Medine çarşısında geziyordu. Buğday, arpa, mısır satıcılarının bulunduğu sokağa girdi. Çarşıda yürürken önünde bir arpa yığını olan bir satıcının malları dikkatini çekmişti. Sapsarı arpa yığını güneşte âdeta bir altın kümesi gibi parlıyordu. Peygamber Efendimiz (sav) biraz dikkat ettikten sonra, arpa yığınının altındaki bez parçasının ıslanmış olduğunu gördü. Mübarek ellerini yığının içine daldırdı ve bir avuç arpa çıkardı. Avucunda tuttuğu arpaların ıslanmış ve çürümeye yüz tutmuş olduğunu gördü. Buna çok celallendi. Çünkü bu arpalar kullanılamaz halde idi. Dükkân sahibine seslendi; `Bu malının hali nedir böyle? Satıcı, `Ey Allah`ın Resulü gün boyu yağan sağanak yağmurdan dolayı bütün malım ıslandı. Benim bir kabahatim yok` dedi. Allah Resulü, satıcıya yaptığı şeyin insanları aldatmak olduğunu, bunun asla doğru olamayacağını söyledi. Sonra da şöyle buyurdu; `Bizi aldatan bizden değildir."Demişti. İnsanın her zaman için alış verişinde doğru olması gerekmektedir. Ticaret işlerine kesinlikle yalan katılmamalıdır. Doğruluk herzaman tercihimiz olmalıdır. Esnafın doğru olması gerektiği gibi ahlakınında güzel olması gerekir. Allah`ın huzuruna ak bi yüzle gitmek istiyorsak ticaretimizde kesinlikle doğru sözlü olmamaız gerekir."şeklinde konuştu.
 
Esnaflığın İlk Şartı: Doğruluk ve Dürüstlük
Esnaflığının ilk şartının doğruluk ve dürüstlük olduğunu belirten Mehmet Aktaş, "Herkes iş sahibi olabilir ama herkes esnaf olmaz çünkü esnaflığın şartları vardır doğru sözlü olmak , yemin etmemek ve aldatmak bunlardan bir kaçı. Paranın geleceği yere değil helal paranın geleceği yere bakmamız gerekirki esnaf olabilelim. Nitekim Peygamber Efendimiz ``rızkın 10 da 9`u ticarettedir` buyurmaktadır. Elbette ticarettedir sözünden kasıt helal ticarette kazanmaktadır. Bir esnafın ticaretinde kesinlikle ilk kayda alması gereken şey helal kazançtır ki buda doğruluk ve güzel ahlaktan gelir. Alış verişte müşterilerin bütçelerine göre fiyat biçmeliyizki müşteriler zor duruma düşmesin sıkıntıya girmesinler. Bir insanın esnaf ola bilmesi için doğru sözlü olması kesinlikle gerekmektedir."ifadelerini kullandı.
 
"Faizin ve Tefeciliğin Kol Gezdiği Ortamda İyi Bir Esnaf Olmak Zordur"
İyi bir esnafın öncelikle doğru sözlü olması gerektiğini söyleyen Düşünce Kültür ve Dayanışma Derneği (Düşünce-Der) yöneticisi Seyfettin Ağırman, "Faizcilik ve tefeciliğin baş gösterdiği bir ortamda esnafın kendisini koruması elbette biraz zordur. Peygamber Efendimiz hadisi şeriflerinde ``rızkın 10`da 9`u ticarettedir bunun için cesaretli ol`` buyurmuşlardır. Bunun için ortam nasıl olursa olsun her zaman doğru ve helal yoldan kazanmak mecburiyetindeyiz. Dediğimiz gibi faiz ve tefeciliğin baş gösterdiği bir ortamda helal kazanç biraz zor olur bunun için böyle yerlerde mütedeyyin esnafların bir araya gelmeleri el ele verip çalışmaları kendilerini başarılı kılacaktır."ifadelerini kullandı.
 
Ağırman, "Bu zamanda helal yoldan kazanmak zor.Bildiğimiz üzere bankalar ve öbür kuruluşlardan herhangi bir destek alındığında görüyoruzki sonu hep faizle bitiyor. Buda esnafı ve insanları zor durumda bırakıyor ama her şeye ramen Peygember Efendimizin gösterdiği çizgiye göre hareket etmeliyiz. Eğer bir esnaf bunun şuurunda değilsehem dünyevi hemde uhrevi hayatında sorunlar yaşıyacağı malumdur. Ticarette öncelikle dikkat edilmesi gereken mevzulardan biride emeğin kutsallığıdır. Alış veriş esnasındada gerek esnafların gerekte müşterilerin güzel ahlaklı olmaları gerekirki ikiside bir birinden memnun ayrılsınlar ve hayır dualarında bulunsunlar bunun içinde esnaf kardeşlerimizn tecrübeli esnaflardan yararlanması gerekir. Bu konuda sahabe hayatından çok önemli noktalar vardır bütün esnaf kardeşlerimize bunu tafsiye ederiz."
 
"Küçük İşletmeleri Güvence Altına Alıncak Kanunlar Çıkarılmalı"
Küçük işletmelerin güvence altına alınması gerektiğini söyleyen Ağırman, "Bilindiği üzere holdingler ve küçük kuruluşlar vardır. Son dönemde süper marketler hakimyet kazanmış durumda. Ancak mahalle esnafları bakkal vs. gibi küçük işletmeler süper marketler zincirlerinden dolayı iş yapamz hale geldiler. Bu yüzden halkımızn çoğunluğu maddi açıdan fakir düştü. Bu küçük işletme sahipleri ile ilgilenmeli veya bunları koruma altına alan bir yasa çıkarılmalıdır. Bu insanlar koruma altına alınmassa gerçekten ortaya çıkan çirkin bir tablo olur bu insan kazancı kısılınca kazanç elde etmek için dolaylı yollara baş vurur. Ve neticede iyi bir esnaf nasıl olur sorusuda havada kalır. Bunun için küçük işletme sahipleri güvence altına alınmalıdır." Şeklinde konuştu. (Halil Akbalık-İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir