• DOLAR 32.56
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2437.08
  • ...
HEDA-DER`den `Allah`a İman` Konulu Panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Merkezi Konya`da bulunan Halk Eğitim Dayanışma ve Araştırma Derneği (HEDA-DER) Adana Şubesi tarafından "Allah`a İman ve İman Esaslarımız" konulu panel düzenlendi.

Seyhan Kültür Merkezinde 20.30`da Kuran tilavetiyle başlayan programa; Konyalı tefsir alimi Ali Sağir Hoca "Günümüz Toplumunun Allah İman Algısı" konusu, Araştırmacı-Yazar Ramazan Kayan Hoca, "Peygamber ve Ashabın Allah`a İman Algısı" konusu ve araştırmacı-yazar Musa Kazım Yılmaz "Nasıl bir Allah`a İman" konusu ile konuşmacı olarak katıldılar.

 

İlk konuşmayı yapan yazar Musa Kazım Yılmaz, nasıl bir Allah inancı olması gerektiği üzerinde durarak, Allah`a imanın gerçek manasını ve prensiplerini belirtti.

 

Daha sonra konuşan Araştırmacı-Yazar Ramazan Kayan Hoca, Allah resulü ve ashabının imanda da örnek olduğunu belirtti. Kayan Hoca; "Hasani Basri bilindiği üzere Tabiin`dendir. Bir gün Tebei Tabiin, O`na Ashabı soruyor, siz Sahabeyi gördünüz, biz göremedik. Onlarla bizim aramızda bir değerlendirme yapsanız, dediler. Bunun üzerine Hasani Basri`nin söyledikleri çok düşündürücüdür. "Siz Ashabı görmüş olsaydınız Onlara deli derdiniz. Onlar sizi görse bunlar Müslüman değil, derlerdi."diye cevap veriyor. İşte Ashabın ardından bir asır geçmeden gelinen fark. Bizim bunun üzerine ciddi düşünmemiz lazım" dedi.

 

Bir gün Hz Ömer diğer ashapla cahiliye günlerini konuşurken konu Hz Ömer`in kızını diri diri gömdüğü cahiliye günlerine gelir. Hz Ömer`e o zaman aklınız yok muydu da böyle bir şey yapıyordunuz, diye sorulur. O da aklımız vardı ama imanımız yoktu, diye cevap verir.

 

İşte imandan yoksun akıl, kendi çocuğunu diri diri gömdürürken kazanılan İman Hz Ömer`i alarak zirveye taşıdı. İmanı konuşacaksak buradan başlamak lazım.

 

İman; Bedeviyi medeni, eşkıyayı evliya, yol kesenleri çiçekleri ezemeyecek kadar şefkate getirdi. Cahiliyede bedevi olanları, örnek alınacak yıldızlar haline getirdi."dedi.

 

Peygamber ve Ashabının imanının pasif ve durağan olmayıp, dinamik olduğunu belirten Kayan Hoca; "1400 sene önceki o iman aksiyon haldeydi. İşte bundandır ki, 14 asır önceki Bilal`ın "Ehad" sesleri bu günü harekete geçiriyor. Sahabe iman dersini Hz. Muhammed`den (sav) alıyordu. Bilal, Ammar, Hubeyb, Sümeyye bu imanı eyleme istikrara çevirmiştiler. İman; eylem, istikrar, kararlılık demektir. İman nerede "La" diyeceğini bilmektir. İman; Allah`ın boyasıyla boyanmak, Allah`ın İzzetiyle izzetlenmek, Allah`ın nuruyla nurlanmak, Allah`ın ruhuyla ruhlanıp ruhsuzluktan kurtulmakla olur" şeklinde konuştu.

 

Son olarak konuşan Ali Sağir Hoca, imanın esaslarını ayet ve hadisler ışığında anlattı. Yaklaşık 3 saat süren program katılımcılar tarafından son anına kadar ilgiyle izlendi.

Ayhan Kaya - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir