• DOLAR 32.595
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2505.191
  • ...
Seyit Bilal Türbesine Ziyaretçi Akını
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Gercüş`e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Vergili (Becirman) köyünde bulunan Seyit Bilal Türbesi, her sene Eylül ayının ikinci haftasında olduğu gibi bu sene de ziyaretçi akınına uğradı. Seyit Bilal Türbesinin bulunduğu Vergili köyüne akın eden aileler, kurban keserek dua etti. Hasta olanlar ise iyileşmesi için ellerini semaya açıp dua etti. Duaların okunduğu Türbede aileler, tuttukları dileklerin kabul görmesi için kurbanlar kesip çeşitli adaklar adadılar.

 

Seyit Bilal ve Becirman Vakfı Başkanı Abdülmecit Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Özellikle Seyit Bilal`in torunları olmak üzere gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında binlerce insan burayı ziyarete geliyor" dedi. 35 haneden oluşan köy halkının ve ziyaret günlerinde vatandaşların su sıkıntısı çektiklerini dile getiren Vakıf Başkanı Abdülmecit Aslan, "Suyumuz kireçlidir, borular 2-3 senede çürüyor. Burada en az 100 tonluk bir depo olması lazım." diyerek yetkililerin sıkıntılarını gidermesini istedi. Ziyaretgaha gelen bayanların hurafe davranışlarda bulunmasına da tepki gösteren Seyit Bilal ve Becirman Vakfı Başkanı Abdülmecit Aslan, "Değişik insanlar geliyor buraya. malesef ne kadar hurafe olan bez parçalarını kesiyoruz, bir hafta sonra bakıyoruz aynı şekilde bez parçaları takmaya devam ediyorlar." dedi.

 

Seyit Bilal Türbesini ziyarete gelen Seyit Halef, her sene ziyarete geldiğini ve eskiden ziyarete gelmek için 30 km yol yürümek zorunda kaldıklarını, bu nedenle ziyarete gelirken çok sıkıtı çektiklerini söyledi. Seyit Halef, "Eskiden araba yoktu. Bizler Seyit Bilal türbesine gitmek için 30 km yol yürüyorduk. Çok meşakkatliydi. Şimdi ise rahat bir şekilde gelip gidiyoruz." Dedi.

 

Seyit Bilal Türbesini ziyarete gelen diğer ziyaretçiler ise; "Her yılın ikinci haftasında biz buraya ziyarete geliyoruz. Hasta olanlar Allah`ın izni ile yaptıkları ziyaret ile iyileşiyor. Konuşamayan bir insanı buraya getirdiklerinde Allah`ın izniyle dilleri açılıyor." ifadelerini kullandılar.

 

Seyit Bilal Tarihçesi;
Anadolu`nun tanınmış ve Hz. Huseyin`in soyundan gelen Seyid Bilal Hazretleri, Bağdat`tan 1154 yılında Vergili (Becirman) köyüne göç etmiştir. Tarihi Selçuklular dönemine dayanan Vergili (Becirman) köyü, Osmanlı dönemine kadar Hasankeyf sancağına bağlı bir yerleşim bölgesiydi. Vergili köyü, 1990 tarihinde il olma hakkını kazanan Batman`ın sınırları içinde yerini aldı. Osmanlı döneminde vergiden muaf olan Becirman köyünden, Cumhuriyet döneminde vergi alınarak ismi Vergili (Becirman) olarak değiştirilir. (M. Salih Özcan - İLKHA)

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir