• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Gösteriler Feyyad Hükümetine Geri Adım Attırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık bir hafta boyunca Filistinliler sokaklarda Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Selam `Feyyadın istifasını istediklerini haykırdılar. Caddeleri trafiğe kapatan göstericiler, lastik yaktı. Geçim masraflarının artmasını protesto eden Filistinliler siyasi yönetimi yolsuzluk yapmakla suçladılar.

Sonunda Başbakan Selam Feyyad, Ramallah kentinde basına "Çarşamba günü itibariyle dizel, benzin ve tüpgaz fiyatlarını Ağustos ayı sonundaki seviyesine çektik. Bu şekilde ortaya çıkacak olan gelir kaybını tüm idari kurumlardaki yüksek maaşları kısarak gidereceğiz. Bakan ve yönetici maaşları da buna dahil olacak" açıklamasını yaptı.

Batı Şeria`da Eylül başında benzin fiyatı yüzde beş oranında artırılmıştı. Ancak hükümetin bütçe açığını bu yöntemle kapatma çabası halk tarafından hoş karşılanmadı.

Vatandaşlarına sözler verdi

Başbakan Feyyad da gelen tepkiler üzerine vatandaşlarına sözler verdi. Feyyad "Katma değer vergisi oranını yine yüzde 15`e indiriyoruz. Bu oranı daha da düşürmemiz şu an mümkün değil. KDV indirimi 1 Ekim`de uygulanmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Batı Şeria`da katma değer vergisi oranı yüzde 17. Başbakan memurlara Ağustos ayı maaşlarının en azından yarısını ilaveten ödeyecek. Bu miktar aşağı yukarı 400 euro. Bunu telâfi etmek için de Selam Feyyad bakanların resmi gezilerinden ortaya çıkan masrafları ve diğer idari harcamaları kısacak. Filistin Ekonomi Bakanlığı da bundan böyle temel ürünlerin fiyatlarını denetleyecek.

Gözlemciler, ekonomik ve mali krizle mücadele kapsamında masrafların kısılmasının yeterli olmayacağını belirtiyor. Körfez ülkelerinin Filistin`e yaptığı yardımlar aksıyor. Öte yandan Filistin ekonomisi 1994 yılında imzalanan “Paris Protokolü” yüzünden hâlâ İsrail`e bağımlı. Filistin yönetimi İsrail üzerinden giren malların gümrük ve diğer gelir vergilerini, yine bunları toplayan İsrail`den tahsil etmek zorunda.

`Yeni düzenlemelere ihtiyaç var`

İsrailli iktisatçı Dov Weissglass, Filistin ekonomisinin İsrail`e bağımlılığını azaltan yeni düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirtti:

"Karşılıklı görüşmelerin açıklıkla ve gerçekçi yapılması gerekiyor. Üzerinden neredeyse 20 yıl geçen ticari ilişkiler günümüz ekonomik koşullarına uyarlanmalı. İki ülkenin ekonomik sistemi zamanla birbirinden ayrıldı. O nedenle yaklaşım tarzının değişmesi gerekiyor."

dw türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir