• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...
Tarsus`ta Nar Hasadı Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Dünya nar üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye`nin en çok nar üretilen ve Türkiye`nin nar bahçesi olarak görülen Tarsus`ta nar hasadı başladı.

Türkiye narının 3`te 2`lik oranın Tarsus`ta yetiştirildiğini söyleyen Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, \"Dünyada en çok nar üretimi yapılan ülke 600 bin tonla İran`dır. Bunu 350 bin tonla ülkemiz takip etmektedir. Ülkemizin 350 bin tonluk narının yaklaşık olarak 200 bin tonunu ise Tarsus karşılamaktadır. Bu yüzden Tarsus, Türkiye`nin nar bahçesidir\" dedi.


Tarsus`ta 2 milyon dolayında kayıtlı nar ağacının bulunduğunu söyleyen Ergezer, \"Şuan 2 milyon kayıtlı nar ağacı bulunmaktadır. Bu sayı her geçen yıl daha da çok artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda yılda 600 bin ton nar üreten İran`ı geçerek dünya nar üretiminde birinci sırayı alacağız. Tarsus`taki ağaçların yaşına göre dönüm başına yılda 3 ile 5 ton arasında verim almaktayız\" dedi.

Tarsus`ta üretilen narın yüzde 85`inin başta Rusya`ya ihraç edildiğini belirten Ergezer, bu sırayı Almanya, Hollanda, Ukrayna, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin aldığını ve narın Türkiye sanayisinde kullanılması için bir an önce gerekli tesislerinin kurulmasının gerektiğini söyledi.

Bu yıl her geçen yıla oranla nar veriminin ve değerinin arttığını söyleyen nar üreticilerinde Ali Arıcı, narın her geçen yıllara oranla değer kazandığını söyledi.

Üretici Ali Arıcı da \"Bu yıl nar 2.50 TL civarında alıcı buluyor. Bu yıl hem verimli yağışların olması nedeni ile nardan iyi bir rekolte ve verimlilik elde edildi. Önümüzdeki yıllarda nar üretiminin artacağını düşündüğümüz için nar işletme tesislerinin çok yerde kurulmasını istiyoruz. Aksi halde ürettiğimiz narı işletemediğimiz takdirde, narın değeri düşebilir\" dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir