• DOLAR 32.553
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2426.89
  • ...
`İnsanımız Arabasını ve Evini Sigortaladığı Gibi Kendisini de Sigortalamalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN- Sosyal Güvenlik Kurumu Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak, Genel Sağlık Sigortası hakkında İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulundu.


"Temel Şartlardan Biri Türkiye`de İkamet Etmek"

Sosyal Güvenlik reformları arasında sayılan Genel Sağlık Sigortasının 01.01.2012 tarihinden itibaren Türkiye`de uygulanmaya başlandığını hatırlatan Gülpak, temel şartlardan birisinin de Türkiye`de ikamet etmek olduğunu ifade ederek "Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası sayesinde artık aylık gelirlerine göre çok cüzi bir rakam ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir" dedi.
 
"18 Yaş Altı Çocuklar GSS Kapsamındadır"

Genel Sağlık Sigortasının kapsamı hakkında bilgi Veren Gülpak, "18 yaş altı çocukların durumuna gelince ülkemizde yaşayan herkes zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamında tescil edileceğinden, 18 yaş altı tüm çocuklar 30 gün prim ödemiş olma ve prim borcu bulunmaması şartları aranmaksızın sağlık hizmeti almaktadır. 18 yaş üstü erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar anne ve babasının üzerinden anne babadan sağlık yardımı alamayanların primleri ise gene devlet kapsamında sağlık yardımı almaya devam etmektedir. Bu kişilerin her yıl öğrenci belgelerini Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da merkez müdürlüklerimize göndermesi yeterli olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
"Evli Olmayan Bayanlarda Yaş Şartı Aranmıyor"


01.10.2008 tarihinden önce anne ve babasının üzerinden sağlıktan faydalanan kız çocuklarının ise 1 Ocak 2012 tarihinden sonra yine aynı şekilde sigortalı veya evli olmadığı sürece yaş şartı aranmaksızın anne ve babası üzerinden sağlık yardımından faydalanabildiğini söyleyen GÜlpak, 18 yaş üstü olup da okumayan, çalışmayan erkek çocuklarının ise gelir testine tabi tutulduğunu belirterek, 4/B Bağ-Kur prim borcu bulunan kişilerin 18 yaşın altındaki çocukları sağlıktan faydalanabiliyorken 18 yaşından büyük olan çocuklar ve eşi gelir testinin sonucuna göre genel sağlık sigortasından faydalanabilirler" dedi.
 
Mersin`de Ocak Ayından İtibaren 65 Bin Yeşilkartlı GSS`ye Alınmıştır
Genel Sağlık Sigortası hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesinin de yeşilkartlıların durumu olduğunun altını çizen Gülpak, yeşil kartlılar hakkında ise şunlara değindi, "Ocak ayından itibaren Mersin genelinde yaklaşık 65.000 yeşil kartlı (bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı hariç) Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.01.01.2012 tarihinden önce yeşilkart sahibi olan ve bu tarihten sonra da vizesi (hak sahipliği) devam eden vatandaşlarımız vize süreleri dolana kadar sağlık hizmeti almaya devam edip vize düresi dolmadan gelir testi için başvuruda bulunmalıdırlar. Bunun için de vatandaşlarımızın başvuru yapmak için ikametlerinin bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına giderek Gelir testi yaptırdıktan sonra kurumumuza müracat etmeleri halinde işlemleri daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Yapılan gelir testi sonucuna göre vatandaşlarımız aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama geliri asgari ücretin üçte biri altında olanlar, yeşil kartlı gibi değerlendirilip primi devlet tarafından karşılanıp sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmaktadır"
 
Arabanızı, Evinizi Sigortaladığınız Gibi Kendinizi de Sigortalayın!


Kurum olarak amaçlarının sosyal güvencesi olmayan ve sağlık hizmeti almayan hiç kimsenin kalmaması olduğuna vurgu yapan Gülpak, "Ocak ayından itibaren yaklaşık 215.000 kişinin yeşilkartlıların da dahil olduğu GSS kapsamına alındığını. Bu oranı daha da büyüterek 1.668.000 nüfusu olan Mersin de hiç kimsenin Sosyal güvencesiz kalmaması olduğunu belirterek, "Daha güvenli bir gelecek toplum sağlığı ve yarınlarımız için büyük önem arz etmektedir. `İnsanımız arabasını sigortalatıyor, evini sigortalatıyor` ama kendilerini sigortalatırken biraz tereddüt ediyorlar. Yarınlar hepimizin. Sağlıklı yaşam sağlıklı gelecek demektir" diye kaydetti. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir