• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
Çocuğunuzu Bu Ürünlerden Uzak Tutun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Milli Eğitim ile Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü`nün ortaklaşa yaptığı araştırmaya göre, uyuşturucuyla tanışma yaşı 14`e kadar düştü.

Yeni eğitim döneminde okula yeni başlayan 2,3 milyon öğrenciyle birlikte 18 milyona yakın öğrenci 17 Eylül`de ders başı yapmaya hazırlanıyor. Çocukların tükettiği gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, eğitim sezonunun açıldığı bugünlerde çocukların kullanacağı kırtasiye malzemelerindeki kimyasal risklerin kontrol altında tutulması gerektiğini söylüyor.

Burada en büyük görev ise ailelere düşüyor.

Piyasada bulunan ve kalite-güvenlik testinden geçmemiş Uzakdoğu menşeli ürünler, öğrenciler için önemli sağlık sorunları doğurabiliyor. Uzmanlar, bu tür ürünlerin kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Hangi ürünlerde ne tür riskler var?

Pastel boya, suluboya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalar: Bu ürünlerde kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyarmaddeler ve plastik ürün, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabiliyor. Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar veriyor. Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden olan bu kimyasal, pastel boyalarda da bulunabiliyor. Çocuklarda sinir, bağışıklık sistemini tahrip eden ağır metaller de boyalar içerisinde tespit ediliyor. Kanserojen boyarmaddeler ise deri ile temas sonucu deri tarafından direkt emilir.

Makas, kalemtıraş, zımba: Öğrencilerin hemen her gün kullandığı bu ürünlerde, ağır metaller ve fitalatlar kullanılabileceğinden test edilmesi önemli. Nikel, alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin artırılmasında ve sertliklerinin artırılmasında kullanılan bir madde. Uzun süre nikel içeren aksesuarlarla temas halinde olmak ciltte tahrişe ve alerjiye neden oluyor.

Çanta, beslenme çantası, kalem kutusu, matara ve kaplıklar: Bu ürünlerde de azo boyarmaddeler, alerjen boyarmaddeler ve kanserojen boyarmaddeler bulunabiliyor. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH) ve tekstilde buruşmazlık, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında kullanılan formaldehit, çantaların risklerinden. Alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olan bu kimyasal; önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabiliyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir