• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...

HABER MRK - İkinci çeyrekte otel ve lokanta sektöründe yaşanan canlılık da büyümeye katkı yaparken, inşaatta yavaşlama ise tüm hızıyla sürüyor. İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, yılın ilk yarısında büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalmasını Euro Bölgesi`nde yaşanan kriz ve ekonomiyi soğutmak adına alınan önlemlere bağladı ve \"Frene fazla bastık, yüzde 4 büyüme hedefini yakalamamız zor\" dedi.

 

\"İnşaat Sektöründeki Yavaşlama Sürüyor\"
Bu hafta açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 2,9 ile beklentilerin (yüzde 3,1) oldukça altında geldi. Bir önceki dönemdeki yüzde 3,2 seviyesinin de altında kalan büyüme verisinde öncelikli olarak ikinci çeyrekte derinleşen Euro Bölgesi krizi ve ekonomiyi soğutmak adına alınan önlemler gösterilebilir. İntegral Menkul Değerler tarafından yapılan analize göre, bu yıl büyümenin lokomotifi enerji ve gayrimenkul-kiralama sektörleri olurken, oteller ve lokantalar sektörü de ikinci çeyrekte yaşadığı canlılıkla ekonomiye epey katkı yaptı. Analize göre, inşaat sektöründeki yavaşlama ise sürüyor.

Yılın ilk yarısında enerji ve gayrimenkul-kiralama sektörlerinde büyümenin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yeliz Karabulut, \"Enerji sektöründe büyüme ilk çeyrekte yüzde 8,36 olurken, ikinci çeyrekte aynı büyüme korunamadı ve yüzde 6,08 olarak gerçekleşti. Enerji sektöründe büyüme, daha çok kışın uzun sürmesi nedeniyle tüketim artışından kaynaklandı\" değerlendirmesinde bulundu.

 

Gayrimenkul sektöründe ise ilk çeyrekte yüzde 7,03 olan büyüme oranının ikinci çeyrekte de korunarak yüzde 7,08 olduğunu ifade eden Yeliz Karabulut, \"Gayrimenkul-kiralama sektöründe ekonomideki yavaşlamaya rağmen ofis, AVM ve otel yatırımlarının ve yeni halka arzların devam ettiği; kiralama talebi doluluk oranlarında bir önceki çeyrekte olduğu gibi sıkıntı yaşanmadığı görülmektedir\" diye konuştu. Karabulut, oteller ve lokantalarda ilk çeyrekte yüzde 2,52 büyüme kaydedilirken, ikinci çeyrekte yüzde 4,06 büyüme gerçekleştiğinin altını çizdi.

 

\"Madencilik İkinci Çeyrekte Toparlandı, İnşaatta Yavaşlama Sürüyor\"
Öte yandan, ilk çeyrekte yüzde 0,57 küçülme gözlenen madencilik ve taşocağı sektöründe ise ikinci çeyrekte yüzde 3,10 büyüme kaydedildiğini vurgulayan Karabulut, \"Madencilik sektörünün ilk çeyrekteki küçülmeye karşın ikinci çeyrekte büyüme kaydetmesi, yurt dışına yapılan kıymetli maden satışlarından kaynaklanıyor\" dedi.

 

\"Frene Biraz Fazla Basmadık mı?\"
İnşaat sektöründe ise yavaşlamanın sürdüğünü vurgulayan Karabulut, \"İlk çeyrekte yüzde 2,67 büyüme kaydeden sektör, yılın ikinci yarısında sadece binde 4 büyüme kaydedebildi. Ülkenin büyümede geçen yıl lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörünün yavaşlamasında, ekonomiyi yavaşlatmak adına atılan adımlar ve kamu sektörü inşaat harcamalarındaki durağanlık belirleyici oldu\" diye konuştu.

 

Hedefi yakalamak için ikinci yarıda yüzde 5 büyümek gerekiyor
Yılın ilk altı ayında yüzde 3,07 büyüme gerçekleştiren ekonominin, yüzde 4 olan hedefin bayağı uzağında olduğunu kaydeden Karabulut şu değerlendirmelerde bulundu:

 

\"Diğer iki çeyrekte ortalama yüzde 5 büyümemiz gerekiyor ki, yüzde 4 hedefini yakalayalım. Şu aşamada yüzde 4 büyüme hedefini yakalamak çok zor. Yılın ikinci çeyreğinde yakalanan yüzde 2,9`luk büyümenin 5,6 puanının net ihracattan geldiğini biliyoruz. Elbette altın ve kıymetli metaller ihracatı da unutulmamalı. Sektörlerde büyüme beklentilerden fazla yavaşladı, bu aşamada şu soruyu sormak gerekiyor: Frene biraz fazla basmadık mı?\" (Murat Dalgın - İLKHA)