• DOLAR 32.591
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2499.173
  • ...
Hollanda`da Erken Genel Seçim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi için yapılan seçimde, kamuoyu yoklamalarına göre iktidarın büyük ortağı Liberal Parti (VVD) ile ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) arasında kıyasıya bir mücadelenin yaşanması bekleniyor. Anket sonuçlarına göre iki parti de 150 üyeli meclise 35`er milletvekili sokabilecek oy potansiyeline ulaşmış durumda. Siyasi yorumcular her iki partiden son anda kararsızların oyunu alanın yarışı önde bitireceği tahmininde bulunuyor.

Seçim sonunda bir partinin tek başına iktidara gelmesi öngörülmezken, ülkede yeni dönemde 3 ya da 4 partili bir koalisyonun iş başına geçmesi bekleniyor.

Ekonomik krizin derinden etkilediği ülkeler arasında yer alan Hollanda`da, kim galip çıkarsa çıksın seçimden sonra ciddi tasarruf tedbirlerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği karşıtlığı perspektifinde kampanyalar yürüten aşırı sağ ve sol partilerin de önemli oranda oy almaları tahmin ediliyor. Anketlere göre aşırı sağcı Geert Wilders`ın lideri olduğu Özgürlük Partisi`nin (PVV) 19 ve Sosyalist Parti`nin (SP) ise 20 sandalye kazanması bekleniyor.

Türkiyeli adayların durumu tercihli oylara göre belirlenecek

Göçmen toplumu yakından ilgilendiren seçimde farklı partilerden toplam 14 Türkiyeli aday yarışıyor. Aday listelerinin orta ve alt sıralarında yer alan Türkiyeli siyasetçilerin durumları daha çok, alacakları tercihli oylar neticesinde belirlenecek. Şu anda 5 Türkiyeli milletvekilinin yer aldığı meclise kamuoyu anketlerine göre yeni dönemde 4 adayın doğrudan seçilebileceği belirtiliyor.

Hollanda`da geçen nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesinden sonra yaşanan kısa süreli krizin ardından erken seçim kararı alınmıştı.

Oyunu, ikamet ettiği Leiden şehrinde kullanan ana muhalefetteki İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom, seçim sonuçlarının Hollanda`nın geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.

Sabah yerel saatle 07.30`da başlayan oy verme işlemi akşam 21.00`de bitecek. AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir