• DOLAR 32.589
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2497.47
  • ...
1 Ekimde Uygulamaya Giriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi`nin 1 Ekim itibariyle uygulamaya konulacağını bildirdi.

Bakan Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Türkiye`de artık şirketlerin tüm işlemlerinin elektronik ortamda güvenli e-imzalı yapılabilmesinin olanaklı hale geldiğini, ``dijital şirket`` hayalinin gerçeğe dönüştüğünü belirtti.

``Artık şirketlerin genel kurullarının dijital ortamda yapılabileceğini`` vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

``Borsaya kote şirketler için bu bir zorunluluk. Bu sistem, ülkemizin yabancı sermaye ve uluslararası yatırım ortamı açısından cazibesini artıracaktır. Sistem, 1 Temmuz`da yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu`nu sayesinde uygulamaya kondu. Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun kazandırdığı en büyük yeniliklerden biri dijital şirket oldu. Şirketin kendi hissedarı, çalışanı, tedarikçileri, diğer şirketler ve devletle olan ilişkilerinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan dijital şirketin, en kritik unsurları güvenli elektronik imza, zaman damgası ve kayıtlı elektronik posta olacak.``

-``Diğer ülkelere örnek olacak``-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, güvenli elektronik imza ve zaman damgasının en önemli uygulama alanlarından birinin, borsaya kote şirketleri için zorunlu hale getirilen, diğer şirketler için ise opsiyonel olan elektronik ortamda genel kurullar olduğunu belirtti. Elektronik ortamda genel kurul yapılabilmesinin önünü açacak Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi`nin dünyadaki diğer ülkelere örnek olacağına işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:

``Ülkemizin yabancı sermaye açısından cazibesini artırmaya doğrudan katkıda bulunacak bu sistemle ülkemizdeki tüm yabancı sermayeli şirketlerin ortakları Türkiye`den alacakları bir elektronik imza ile şirketlerinin genel kuruluna, dünyanın herhangi bir yerinden katılabilecek. Yabancı sermayeli şirketlerde şimdiye kadar ortağın oyunu doğrudan kullanamamasından kaynaklanan `güç boşluğu` sorunu, vekalet zincirlerinden kaynaklanan sıkıntıların hepsi artık sona ermiştir. Artık yabancı sermayeli şirketlerdeki pay sahipleri, Türkiye`deki Elektronik Sertifika hizmet sağlayıcılardan pasaport numaraları veya geçici TC kimlik numaraları ile alacakları bir güvenli elektronik imza ile, şirketin genel kurul toplantısına dilediği yerden katılıp, oyunu bizzat doğrudan kendisi kullanıp şirket yönetimine etkin olarak katılabilecek. Türkiye sermaye piyasaları açısından bilişim teknolojilerini kullanarak dünyaya örnek olarak son derece başarılı, ilk ve tek uygulamaya imza atmıştır.``

Bakan Yıldırım, 1 Ekim itibariyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`na kote şirketlerce Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hazırlanan Elektronik Genel Kurul Sistemi`nin kullanılmaya başlanacağını ifade ederek, bu durumda söz konusu şirketlerin kurumsal yönetiminin etkinliğinin artacağına dikkati çekti.

Sistemin Türk şirketlerinin uluslararası alanda rekabet gücünü de artıracağını kaydeden Yıldırım, Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi`nin, kurumsal yönetim ilkelerine uyum ve ortaklık haklarının sınır ötesi kullanımını önemli ölçüde kolaylaştıracak şekilde tasarlandığını, ortaklar ve İMKB`ye kote şirketler arasında artan bilgi alışverişi, şeffaflık ve uluslararası mevzuatla uyum gösteren yapısı sayesinde borsaya kote şirketlerin, Türkiye`nin iş yapma ve yatırım ortamının küresel çapta yatırımcılar açısından cazip hale gelmesine katkı sağlayacağını vurguladı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir