• DOLAR 32.565
  • EURO 34.918
  • ALTIN 2433.332
  • ...
Almanya`da EURO İçin Kader Günü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği ülkelerine daha fazla bütçe disiplini öngören Malî Paket ve uzun süreli kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) 29 Haziran`da Alman Parlamentosu`nda büyük bir çoğunlukla kabul edilmişti. Ancak oylama sonrası, kabul edilen yasaların anayasaya uygun olmadığı gerekçesiyle devletler hukuku uzmanı Christoph Degenhart, Eski Federal Adalet Bakanı Herta Däubler Gmelin ile birlikte Karlsruhe`deki Federal Anayasa Mahkemesi`ne başvurmuştu. İşte bugün mahkeme bu konuda kararını verecek. Peki, Karlsruhe’den “hayır” kararı çıkarsa, o durumda Avrupa İstikrar Mekanizması’nın kaderi ne olur?

Güven kaybına dikkat!

Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) çalışmalarını durdurmak zorunda kalacak olsa, bunun sonucunun ne olacağı konusunda görüşler birbirinden ayrılıyor. Hollanda Finans Grubu’na bağlı DIBA-Bank baş iktisatçısı Carsten Brzeski, çalışmalar durdurulursa, bu durumda yatırımcılarda daha fazla güven kaybı doğacağını tahmin ediyor:
“Eğer böyle bir şey gerçekten olursa, büyük bir kaos ortaya çıkar. Öyle bir durumda finans piyasalarının sigortaları tamamen atar. İşte o zaman da doğacak masraflar Almanya’ya, Euro’nun kurtarılmasından daha büyük bir bedel ödetir.”

Adlarının açıklanmasını istemeyen bazı AB diplomatları ise konuya daha soğuk kanlı yaklaşıyorlar. “Kalıcı olması düşünülen Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) olmayacaksa, o zaman geçici Euro İstikrar Fonu (EFSF) varlığını sürdürmeye devam eder. Zaten geçici Euro İstikrar Fonu’nun 2013 yılı yaz aylarına kadar işlevini sürdürmesi planlanmıştı. Ancak Avrupa İstikrar Mekanizması’nın geçici Euro İstikrar Fonu’na kıyasla avantajı, yapılanmalarının daha belirgin olması ve hukuken güvence altındaki uluslararası bir finans kuruluşu olarak boy gösterebilmesidir.”

Bu arada Almanya hükümeti de Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) planlandığı üzere çalışmasına başlayabileceğinden yola çıkıyor. Başbakan Angela Merkel, Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada, Euro Bölgesi’nin istikrarı açısından Avrupa İstikrar Mekanizması’nın en büyük öneme sahip olduğunu vurguluyordu.

"Anayasa Mahkemesi siyasallaşır"

Almanya’da kimileri Karlsruhe’deki Fedaral Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararla siyasallaşmış olacağını da imâ ediyorlar. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Anayasa Mahkemesi’nin bugüne kadar hiç bir kez Avrupa’nın bütünleşmesini engelleyici karar almadığına işaret ediyor. Schäuble’nin kabine arkadaşı Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de kısa bir süre önce verdiği bir demeçte şunları söylüyordu:

“Karlsruhe’deki yargıçlar tamamen bağımsızdır. Şimdiye kadar hep akılcı kararlara imzalarını atmışlardır, gelecekte de bu böyle olacaktır. Ancak Almanya Dışişleri Bakanı olarak Avrupa’nın bütünleşmesi sürecine devam edilmesini ve Federal Meclis ile Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nde üçte ikiden fazla bir çoğunlukla onayladığımız önlemlerin geçerlilik kazanmasını arzu ettiğimi de saklayamam.”

Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi içinde Euro konusunda eleştirel çıkışlarıyla ün yapmış olan Klaus-Peter Willsch, Federal Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak karara çok fazla da değer biçmiyor. Yargıçların Avrupa İstikrar Mekanizması’nı (ESM) reddebileceğini de söyleyen Klaus-Peter Willsch şöyle konuşuyor:

“Yargıçlara şöyle bir imâda bulunulabilir, siyasî kontrole ve siyasî sorumluluğa tabî olmayan Avrupa Merkez Bankası’nın tüm sorunları çözme yeteneği zaten varsa, o zaman Avrupa İstikrar Mekanizması’na hiç gerek olmayacaktır.”

Federal Anayasa Mahkemesi, her birisi 8 yargıçtan oluşan iki Senato’dan meydana geliyor. Yargıçlar, Federal Meclis ile Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nce seçiliyorlar. Görev süreleri 12 yıl. Son söz anayasa yargıçlarında... Parlamentoda üçte ikilik çoğunlukla çıkartılan yasaları bile geçersiz kılabilirler. Ne var ki uzmanlar Federal Anayasa Mahkemesi`nin Avrupa İstikrar Mekanizması ve Mali Pakt ile ilgili anlaşmayı bozmasına çok küçük bir ihtimal gözüyle bakıyor. Ancak mahkemenin bazı düzeltmeler talep edeceği tahmin ediliyor.

dw türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir