• DOLAR 32.588
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2507.41
  • ...

MERSİN - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, Suriye olaylarının bölge ekonomisine büyük darbe vurduğunu söyledi. Sadece Hatay`daki zararın 2 milyar dolar olduğunu, Çukurova Bölgesi komple ele alındığında zararın milyarlarca dolarla ifade edildiğini kaydeden Öner, \"Sınır illeri başta olmak üzere Suriye`yle yoğun ticareti bulunan illerimizin kaybı telafi edilemez boyutta. Mersin`den Gaziantep`e kadar geniş coğrafyadaki tüm illerimizin bu krizden gördüğü zarar yalnızca bölge ekonomisini değil, ülke ekonomisini de derinden etkilemektedir. Üstelik bu zararın ağır faturasını uzun yıllar ödemek zorunda kalacağız\" dedi.

 

1.5 Milyar Dolardan 363 Milyona Geriledi
Türkiye`nin Suriye sınırından yalnızca bu ülkeye değil, Ortadoğu`daki çok sayıda ülkeye ihracat yaptığını da hatırlatan TÜGİAD Şube Başkanı Öner, \"Suriye`deki iç çatışmalar ve iki ülke arasındaki gerilen ilişkiler nedeniyle gümrük kapılarının kapatılmış olması sadece Suriye pazarında sorun yaşamamıza yol açmamaktadır. Aynı zamanda Suriye üzerinden ihracat yaptığımız diğer ülkelerle de sıkıntı yaşatmaktadır. Bölgemiz ihracatçısı bugün Ortadoğu pazarına zor koşullarda mal göndermekte, bu pazarı kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır\" diye konuştu. Türkiye`nin Suriye`ye yaptığı ihracatın geçen yılın ilk 8 ayında 1.5 milyar dolar iken, bu yılın aynı döneminde bu rakamın 363 milyon dolara gerilediğini belirtti.

 

Ro-Ro da Çözüm Olmamıştır
Öner, \"Yine aynı dönemde Suriye`ye ihracat yapan sınır veya sınıra yakın illerimizin toplam ihracatı da geçen senenin aynı dönemine göre 168.3 milyon dolar gerilemiştir. Gümrük kapılarının kapanması üzerine hükümetimiz her ne kadar iyi bir alternatif olarak uygulamaya Ro-Ro seferlerini koysa da, sorunu çözmeye yetmemiştir. Mersin Limanı`ndan Ro-Ro gemileri ile Mısır`a mal göndermek hem maliyeti arttırmakta hem de zaman kaybı nedeniyle ihracatçının zarar etmesine yol açmaktadır. İhracatçının mal sevkiyatı konusunda yaşadığı bu sorunlar bir yandan ekonomik zarara yol açarken, diğer yandan da özellikle Ortadoğu pazarımızın başka ülkelerin eline geçmesine zemin hazırlamaktadır\" dedi.

 

Her Kesim ve Her Sektör Etkilendi
Suriye`yle ticaretin geldiği bu noktanın yalnızca büyük işletmeleri değil, esnafından tüccarına her kesimi, her sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizen Armağan Öner, \"Malını satamayan yaş sebze meyve ihracatçıları zorda, sınırlar kapandığı için mal taşıyamayan nakliyeciler zorda, Suriye`den alışveriş için gelenlerin sayısı olağanüstü düştüğü için küçük esnaflar, turizmciler zorda… Yatırımların yarım kaldığı, üretimin durma noktasına geldiği ve pek yakında ciddi biçimde istihdam sorununun da yaşanacağı bölgemizde kalıcı çözüm için acele edilmeli, hükümetimizin, bölgedeki işletmeleri rahatlatacak adımlar atması gerekmektedir\" şeklinde konuştu. (Osman Öksüz - İLKHA)