• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
İmam Hatiplilerle Yeni Sistem Üzerine
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Manisa İmam Hatip Mezunları Derneği Başkanı Halil Arslan ve imam hatip okulu aile birliği üyeleri Ramazan Şevik, Gülsüm Tokgöz ve Fatma Gürbüz ile 4+4+4 ve imam hatipler üzerine konuştuk.

Mezun oldukları okullar ve öğrencilerin sorunlarıyla ilgilendiklerini belirten Manisa İmam-Hatip Mezunları Derneği başkanı Halil Arslan, faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: \"Mezunlarımızı yılda en az bir kez toplayıp sosyal etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Bu yıl pilav günü düzenleyerek mezunlarımızı bir araya getirdik. Merkezdeki arkadaşlarımıza yönelik çeşitli aktivitelerimiz oluyor. Kış döneminde özellikle hafta içerisinde çeşitli kurslar düzenliyoruz.\" Arslan, önümüzdeki dönemler için de birçok projelerinin olduğunu söyledi.

\"Başarımız Engellenmek İstendi\"
İmam-Hatiplerin hiçbir zaman bir siyasi partinin arka bahçesi olmadığını dile getiren Arslan, \"Ama zaman zaman bizi siyasetin içerisine çekmeye çalıştılar bunu da bizim başarımıza bağlıyorum. Ben 91 mezunuyum 83`de girdiğimde Manisa`da okul başarımız %80`lerdeydi. Yani bizim her alan da gerek tıp, gerek sayısal, hukuk, sözel alanda ciddi manada bir başarımız vardı. Bu başarı biraz kıskanıldı bu engellenmek istendi. Yoksa imam-hatip mezunları 75 milyonun okulu.

Tabi, 28 Şubat sürecinde büyük bir darbe yedik okullarımız Kur`an kurslarımız kapanma noktasına geldi badireli ve zorlu günler yaşandı ve hala da o günler dün gibi aklımızda. Ama şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, hiç bir siyasi partiye ve görüşe yakın olmadık hepsine eşit mesafedeyiz. Bizim amacımız burada siyaset yapmak değil, gelen öğrencilerimize mezunlar olarak eğitim ve öğretimde destek vermek. Tabi ki ileriki zamanda dünya görüşleri olacaktır ama buradaki amaç eğitimdir öğretimdir.\" dedi.

\"İmam Hatipliler Menfi Olay Karışmamışlardır\"
İmam-Hatip mezunları arasından menfi bir olaya karışan görüldü mü? Diye soran Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: \"Arkadaşlarımız işini en layıkıyla yapmaya çalışan insanlardır. Ve bunun en bariz örneği de ben şahsım siyasetten uzağım fakat içimizden biri olduğu için söylemek istiyorum Sayın Başbakanımızdır kendileri imam-hatip mezunudur ve işini elinden geldiği kadar layıkıyla yapmaya çalışıyor. Yani biz imam-hatip mezunu olarak işimizi güzel yapmaya çalışıyoruz ama maalesef zaman zaman engellenmeye çalışıldık.

Kur`an kurslarımız hakeza öyle öğrenci bulmaya zorlandık. Kaldı ki Kur`an kurslarımızda gelen öğreticiler devletin tayin ettiği öğreticiler bunlar kontrol altında yani biz hep kontrol altındayız. Yani bu süreç aslında illegal yolları açtı maalesef. Keşke bunlar olmasaydı. Amaç bir çatı altında imam-hatipleri ve Kuran kurslarını yönetmekti bunlar zaten yapılıyordu. Belki bundan iyi kalitesi artırılabilirdi. Fakat kapatılma derecesine getirilmesi çok acı ve üzücü ve yine altını çizerek söylemek isterim ki asla bir siyasi partinin arka bahçesi olmadık ve olmayacağız.\"

Siyasiler İmam Hatipleri Kullanmak İstedi
Siyasilerin zaman zaman imam hatipleri kullanmak istediğini ifade eden okul aile birliği üyesi Gülsüm Tokgöz ise, \"Mesela başbakanlar döneminde açılan imam-hatipler sayısına bakıldığında arka bahçesi diye bahsedilen siyasi partinin en az imam-hatip okulu açan hükümet olduğu görülmekte. İstatistik`i bilgilere göre kimlerin ne kadar imam-hatip açtığı ve kimlerin kullanmak istediği ortada.\" ifadelerini kullandı.

Yeni Sistemde Karışıklık Var
Eğitimde yeni bir sisteme geçildiğini ve doğal olarak karışıklıklar ve eksiklikler olduğunu ifade eden Halil Arslan, ileriki zamanlarda yaşanan sorunların aşılmasını umduğunu söyledi.

4+4+4 sisteminin İmam Hatiplerin ve Kur`an Kurslarının önünü açtığını belirten Arslan, \"İlk 4 yılı bitiren bir öğrencimiz İmam-Hatip`e müracaat edebilecek 1. sınıftan sonra isterse bir yıl kaydını dondurup Kur`an hafızlığına geçebilecek. Diyanet işlerimizin de paralel bir çalışması var bu yıl semeresini görmesek de ileriki yıllarda iyi sonuçlar alacağımızda inanıyoruz. Diyanet işlerimizin bu yöndeki çalışmalarında, hafızlık kapasitesi olan öğrencileri alıp hafızlık eğitimi verecek dolayısıyla Kur`an kurslarımız da canlılık kazanacak.\" dedi.

Seçmeli olarak verilecek olan Kur`an ve Siyer derslerinde 6-7-8. sınıflar için de çözüm bulunması ümidinde olduğunu dile getiren Arslan, \"Yalnız şimdiki eğitime devam eden öğrencilerimizin yatay geçiş imkanı müfredat gereği uyum açısından mümkün değil. Manisa 2014`te büyükşehir statüsüne kavuşacak ancak imam-hatip olarak fiziki noktada birçok eksiğimiz var. Binamızdaki derslik sayısı yeterli değil bunu da yetkililere duyurmuş olalım. İlimizin çeşitli bölgelerinde imam-hatip okulları için acilen yeni binalara ihtiyacımız var. Her yeni sistemde olduğu gibi bu sistemde de altyapı eksikliği olduğu düşüncesindeyim. Zamanla taşların yerine oturacağı kanaatindeyim 8 yıllık kesintisiz eğitimde de bir kargaşa olmuştu bu gün de bilgi kirliliği ile beraber netsizlik mevcut. Zaman içerinde çözüleceğine inanıyoruz.\" diye konuştu.

İmam-Hatip Lisesi Binası Projemiz Var
Yoğun talep nedeniyle olabilecek her yeri derslik haline getirdiklerini belirten okul aile birliği üyesi Gülsüm Tokgöz, \"Okulumuz fatih projesi kapsamında pilot bir okul teknik bütün araçları ver gereçleri tamamladık. Yine de bir yığılma var ve bunun üzerine yeni bir İmam-Hatip Lisesi binası proje çalışması var az bir eksiklik var ileriki zamanda onun da hayırlı müjdesini vereceğiz. İmam-Hatipler Mezunları Derneği ve Okul Aile Birliği olarak elimizden gelen tüm imkanları değerlendiriyoruz.\" dedi.

\"Öğrencileri Adreslerine Yakın Okullara Yönlendireceğiz\"
Şuanda 106 tane orta öğrenim öğrenci kaydı olduğunu söyleyen Okul Aile Birliği Başkanı Ramazan Şevik ise, \"Okulumuz bu mevcudu kaldırabilecek kapasitede fakat sayıyı artarsa öğrencilerimizi alternatif okullara yönlendireceğiz. Ve servis ücretleri şuan Manisa`da değişmedi bu okula da gelseler aynı ücreti ödeyecekler farklı okula da gitseler değişen bir şey olmayacak. Onlara biz okul aile birliği adına yardım etmeye çalışacağız. Belirtilen alternatif okullara yakın olan öğrencilerimizi adreslerine yakın okula yönlendireceğiz. Öğrencilerimizin zaman ve mali giderlerini en aza indirmeye çalışacağız. Farklı okullar da olsalar bile imam-hatip ruhuyla okumalarını sağlayacağız. 28 Şubatta başımıza vurulan darbenin etkisiyle yıllarca bu güne geldik 2012`de bu sistemde kendimizi yeniden inşa edeceğiz\" şeklinde konuştu. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir