• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Meteliksiz Milyoner
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP -Devr-i Alem Dünya Paraları Sergisi Araştırma Merkezi`ni kuran Esat Kaplan, paranın bilimsel çalışmalarda ve birçok hastalığın tedavi metotlarında kullanıldığını söyledi. Paranın yer aldığı her türlü çalışmanın içinde yer alan Kaplan, koleksiyonunu okullarda sergileyerek hem eğitim hem de bilimsel çalışmalara katkı sağlıyor. Kaplan,”3 olan müze sayımızı arttırmayı amaçlıyor. Elimizde para çok ama işleyecek eleman yok” dedi.

Ulaşılmaz bir koleksiyona sahip olduğunu dile getiren Kaplan, koleksiyonuna 8 milyon TL teklif edildiğini, ancak kendisinin bu teklifi kabul etmediğini söyledi. Biriktirdiği paralar sayesinde bilimle uğraştığını belirten Kaplan, şöyle konuştu: ”Şu anda elimizde 192 devlete ait paralar bulunmaktadır. Sayı olarak 150 bin parçanın üzerindedir. Ne kadar biriktirilirse biriktirilsin hiçbir zaman tamamlanmayacak bir koleksiyondur. Bu koleksiyonun servetine para biçilmez. Maneviyat önemlidir. Bu paraları almak için bana 8 trilyona kadar teklif geldi. Fakat ben bunu para için yapmıyorum. Bizim amacımız para değil dostluk kazanmak, dost bakkaldan alınamayan bir şeydir. Ben 8 trilyonu alsam hiçbir şey yapamam, bankaya koyarım kalır orda. Fakat bu şekilde dostlar kazanıyorum, bilgi ediniyorum. Dünyayla iç içeyim bir konsolosun, büyük elçinin yanına gittiğimde kapılarını bana açık olacaktır. Çünkü ben bilimle uğraşıyorum.”

“PARAYI BUGÜNE KADAR HİÇ SEVMEDİM”

Koleksiyonu tesadüflerle dolu bir yaşam vesilesiyle oluşturduğunu konuşmasına ekleyen Kaplan, koleksiyon yapmasına rağmen bugüne kadar parayı hiç sevmediğine vurgu yaptı. Kaplan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:”Eserler toplam 150 bin parçadır benim incelediğim zaman ömrüm yetmez. Paralar bizim elimize tamamen bir tesadüf üzerine geçmiştir. Ben parayı sevmiyorum fakat paralar beni sevdi hiç aç kalmadım ama tam olarak da karnım doymadı. Çuvallarla da param var. Bende dünyanın her çeşit parası bulunmaktadır. Fakat çikolata alacak para bulamıyorum. 20 yıl Hollanda Notherdam şehrinde çalıştım. Eşim Hollandalıydı. Eşimde bana Gaziantep`in bir kültür mirası şehri olduğunu görmüş ve söylemişti. Türkiye`ye kesin dönüş yaptıktan sonra ben bu paralarla müze açtım.”

“GAZİANTEP ZEUGMA`DAN İBARET DEĞİL”
Gaziantep`in tarihi yapılarının yanı sıra parasıyla meşhur bir kent olduğuna vurgu yapan Kaplan,”Biz 15 bilim dalından söz etmekteyiz. Paralar üzerinde bulunanlar resimler ve işlemeler bir tarihtir. Paralar ayrı bir kimyasaldır. Şu anda bizim öğrencilerimizden Hindistan`da halı desinatörü olarak çalışan insanlarımız var. Gaziantep sadece Zeugma`dan ibaret değildir. Parasıyla da meşhur bir şehirdir. Dünya en güçlü ekonomisin olduğu şehirlerden birisidir” ifadelerini kullandı.

UNUTKANLIK HASTALIĞINA `PARALI` TEDAVİ

Para koleksiyonunun Alzaymır hastalığının tedavisinde kullanıldığını ve birçok insanın yaşını parayla öğrenebildiğini söyleyen Kaplan, paraların üzerindeki motiflerle unutkanlığın yenilebildiğine dikkat çekti. Para koleksiyonunun birçok insanı geçmişe götürdüğünü de sözlerine ekleyen Kaplan,”10 gün önce 2 tane genç geldi. Dedelerini almış gelmişler ve dedeleri sadece takılıp kalmış gibi sürekli yirmi sene önceden bahsediyor. Ve o adam buraya gelince biz o yirmi senenin takıntısını kırdık. Yani bu unutkanlık hastalığının tedavisinin para üzerinden gerçekleştiğini biliyoruz. Para müzesinde başımdan birçok olay geçti. Ağlayanlar oldu, fenalaşanlar oldu, kavga ettiklerim oldu. Bana eski günlerimi hatırlatıyorsun diye bağırıp çağıranlar oldu. Babamla ve amcamla beni barıştırdın diyenler oldu. Paranın açtığı husumeti yine parayla kapattık” diye konuştu.

“ADAMI PARAYLA TARTARIM”
Tonlarca ağırlıkta parası bulunan para koleksiyoncusu Esat Kaplan, `adamı parayla tartabilecek güçteyim` mesajını da aktardı. Paraların müzeye ve evine sığmadığını kaydeden Kaplan, şunları söyledi:”Para bir tarihtir. Ülkelerin tarihi benim avucumun içindedir. Tonlarca param var. Ben adamı parayla tartarım. Bunu da lafla değil, somut bir şekilde gerçekleştirebilirim. Parasıyla konuşan adama `hodri meydan` diyorum.”

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir