• DOLAR 32.37
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2325.438
  • ...
Arınç: Haşimi Irak`a Dönmeyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet Sözcüsü Arınç, ``Tahmin ediyoruz ki Haşimi Irak`a dönmeyecek ve temyiz süreci geçtiği için de hakkındaki karar kesinleşmiş olacaktır`` dedi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Irak Cumhurbaşkanı Tarık Haşimi`nin Irak`a dönmeyeceğini tahmin ettiğini belirterek, ``Siyasi ve askeri anlamlardaki suçluların ve hükümlülerin iadesinde, o kendisinde bulunan hükümetin seçimlik hakları vardır. Bu hakları Türkiye, zamanı ve yeri geldiğinde kullanacaktır`` dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Arınç, Irak`ta hakkında idam kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi`nin Irak`a iade edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soruya, ``Şu anda Türkiye`de kalmaya devam edecektir gibi bir kanaatin içindeyiz`` yanıtını verdi.

Haşimi`nin hakkındaki iddialar karşısında hayat endişesiyle 4 ay önce Türkiye`ye geldiğini, Türkiye`nin de Haşimi hakkındaki iddia ve ithamları politik bulunduğu için ülkede kalmasına izin verdiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

``Haşimi, bir müddet Kuzey Irak`ta kalmıştı, daha sonra Türkiye`ye gelmişti, şu anda Türkiye`dedir. Bundan sonra da kendisinden bir talep olmamakla birlikte sanıyorum Türkiye`de kalmaya devam edecektir.

Türkiye`den daha çok Irak`ın kendi içindeki açıklamalara dikkat etmemiz gerekir. Tarık Haşimi, Cumhurbaşkanı Talabani`nin yardımcısıdır. Talabani`nin birkaç saat önce düşen bir haberinde, bunu bir adaletli karar olarak görmediğini, Haşimi`yi savunduğunu sözlerinden anlıyoruz.

Talabani, daha önceki açıklamalarında da Haşimi`ye karşı bir komplo üretildiğini, bu komplonun neticesinde onun siyasetten silinmek istendiğini söylemişti. Herhalde Haşimi`yi bizden daha çok Talabani tanır, Irak`ta yaşananlar bilir. Belki Barzani`nin de bugünlerde bir açıklaması olacaktır ama bildiğiniz gibi Irakiye kanadı ve onların temsilcisi Allavi`de bugün yaptığı açıklamada, bunu sözde mahkeme, komplolar üreten, adaletli olmayan bir karar olarak nitelendirdi.

Çünkü kendisiyle birlikte suçlananların bir kısmı gözaltındayken hayatlarını kaybettiler. Başhakim görevinden ayrıldı, baskılar yüzünden. Son kararı veren mahkeme, bir uydurma mahkeme gibi bu basma kalıp kararı verdi.``

Bu haberler de ilginizi çekebilir