• DOLAR 32.827
  • EURO 35.503
  • ALTIN 2511.437
  • ...
Batman`da Şeyh Sultan Ziyaretgahı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman merkezine yaklaşık 90 km uzakta olan Şeyh Sultan Ziyaretgahı insanların akınına uğradı. 300- 400 seneden beri çevre köylerin ziyaret akınına uğrayan Şeyh Sultran Ziyaretgahı; Bağözü (Xıro), Ardıçlı (Acibê) köyü, Bağlıca (Mıdelbe) ve Sapanlı (Babnirê) köyleri arasında yer almakta. Yılın belirli günlerinde Şeyh Sultan Ziyaretine gelen köylüler, mevlitler vererek topluca dua ederler. Batman merkez ve ilçelerinde bulunan köylülülerin ziyaret akınına uğrayan Şeyh Sultan Ziyaretgahın tarihi hakkında pek bilgi olmazken, Bagasê köyünde bir kız kardeşinin olduğu rivayet ediliyorlar. Anlatıldığına göre Mardin- Diyarbakır arasında bulunan Sultan Şehmus ile Şeyh Sultan`ın kardeş oldukları söyleniyor.

 

Çocuğuyla, yaşlısı ve genciyle ziyaretlerini gerçekleştiren vatandaşlar, ziyaretlerinin iyi geçmesi için düşünüp tefekkür ediyor. Allah`ın veli kullarından dersler ve ibretler alıyor. Şeyh Sultan Ziyaretgahının dikkat çeken özelliklerinden biri de, Resulullah`ın sünnetini ihya etmek üzere Allah`ın veli kullarından bir velinin, yakın köylerden bu ziyaretgaha gelip bir yıl boyunca kayalıklarda inzivaya çekilerek ümmetin sıkıntılarını düşündüğü, dertlerini tefekkür ettiği, çare ve çözümler için inzivaya çekildiği ve risale-i nuru okumasının bilinmesidir.

 

Sabah erken saatlerinde ziyaretgaha yol alan vatandaşlar, yolun düzgün olmayıp bakımsız olduğundan büyük meşakkatler çekerken, yetkililerden yolun düzeltilmesini istediler. Çevre köy sakinleri ve akrabalar arasında daha fazla kaynaşma olması ve muhabbetin sağlanması için yapılan ziyarette, beraber yemek yenildi ve ibadet edildi. Verilen mevlit yemeğinde büyük kazanlarda yemekler pişirildi. Yenilen yemeklerin ardından topluca dualar edildi. Allah Resulüne, ehli imana, bütün inanlara dualar edildi. Ziyaretler ikindi saatlerinde son buldu.

 

Her sene Şeyh Sultan`ı ziyarete geldiklerini söyleyen Bilal Gültekin; \"Batman`dan buraya her sene ziyarete geliyoruz. Her köylü buraya gelerek ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Burada dualarını edip geri dönüyorlar\" dedi.
Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine ziyarete geldiğini söyleyen Kazım Şanlı; \"Ailece kalabalık bir şekilde bizler de ziyarete geldik. Çok güzel bir ziyaret. Eğer her sene davet etseler her sene geleceğiz inşaallah\" derken, ziyaretçilerden Sıdkı Güneş ise; \"Batman`dan geliyoruz. Yılın belirli günlerinde ziyaretgah olarak kullanılan sultan ziyaretini bizler de bugün ziyaret ettik. Ailece geldik ziyarete. Buraları bu şekilde görmek bizleri çok sevindiriyor. İnşaallah gelecek yıllarda da ziyarete geleceğiz. Herkese de bu ziyaretgaha gelmelerini tavsiye ediyorum.\" dedi. (M. Salih Özcan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir