• DOLAR 32.551
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2428.287
  • ...
BOTAŞ`ın planladığı zammın yanı sıra dağıtımı 8 yıl zam yapmama şartıyla özel şirketlere devredilen illerde çifte zam tehlikesi kapıda...

Bu ay sonunda doğalgaza bir zam yapılma ihtimali yüksek bulunuyor. BOTAŞ`ın maliyetinin altında satış yaptığına ilişkin açıklamalar doğalgazda 1 Ekim ya da 1 Kasım itibariyle doğalgaza zam olacağı sinyali olarak algılandı. Ancak bazı iller iki kere şanssız olacak.

Çünkü tarife zammı da kapıda. Geçen günlerde Kayseri`de zam yapıldı. Konutlarda yüzde 7`ye varan zam gerçekleşti. Kayseri`nin ardından Konya`da da yüzde 4`lük tarife zammı yapıldı. Şimdiye kadar 54 bölgede dağıtım şirketlerine verildi. Süreler peyderpey doluyor. Kayseri ve Konya`nın yanı sıra Kütahya, Erzurum, Gebze gibi birçok dağıtım bölgesinde süre doldu. Sürelerin tamamen dolması 2016`yı bulacak.

Eylül ayının sonuna kadar zam için çalışma yapılacak. Çalışmayla; BOTAŞ`ın yıl sonu zararının tamamen mi kapatılacağı yoksa yarı yarıya mı indirileceği konusundaki alternatif hesaplamalar yapılacak. BOTAŞ`ın tamamen zararının kapatılması için yaklaşık yüzde 30 zam ihtiyacı bulunuyor.

Ancak yapılacak zam oranının bu kadar yüksek olmasını kimse beklemiyor. BOTAŞ`ın zararının belli bir seviyede tutulması için zam oranının hangi oranda yapılması gerektiği konusunda çalışma yapılacak. Çalışma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `a sunulacak ve kararı Erdoğan verecek.

Hangi iller şanssız Bu zammın dışında bir de bazı illerde tarife zammı yapılması gerekiyor. İlk zam Kayseri`de yapılmıştı, şimdi de Konya`da yapıldı. 2003`te birçok bölgede gaz dağıtımı sıfıra yakın kârla özel şirketlere dağıtıldı. Bu şirketlere 8 yıl boyunca zam yapmama şartı getirildi ki bu süre dolmaya başladı.

Kayseri`de gaza ağustos başı itibariyle yüzde 7 zam yapıldı. Konya`dan sonra sırada Kütahya, Çorlu, Erzurum, Gebze, İnegöl, Çatalca, Çorum, Balıkesir , Sivas, Aksaray , Samsun var.

Radikal