• DOLAR 32.501
  • EURO 34.588
  • ALTIN 2490.09
  • ...
Mezarların Üzerine Yüzme Havuzu Yapmış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Müslümanlara ait kabristanın bir bölümüne yüzme havuzu dahi yaptırdığı ortaya çıkan Alaton ailesinin, yayınlanan haberler ve belgelere rağmen özür dileyip işgali sonlandırmaması tepkilere neden oluyor.

YIKILAN MEZARLARIN YERİNE ALATON KONDU

Sözde Ermeni soykırımı üzerinden Türkiye`yi zor durumda bırakmaya çalışan isimler arasında Alarko Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Musevi işadamı İshak Alaton`un da olduğu ortaya çıkmıştı. Alaton`un mütevelli heyetinde yer aldığı Açık Toplum Vakfı ile birlikte “Ermenilerden özür kampanyası”na giriştiği öğrenilirken, Alaton`un işgal ettiği Yahya Efendi Dergahı ile ilgili suskunluğunu koruması tepkilere neden oldu.

Kanuni Sultan Süleyman`ın süt kardeşi Şeyh Yahya Efendi`nin yaptırdığı cami ve türbesinde bulunan tarihî mezarlar önceki yıl dozerlerle yıkılıp talan edilmiş, işadamı İshak Alaton`un yıkılan alanda 130 m2`lik bir bölümü istinat duvarı ile kendi arazine kattığı belirlenmişti. Akit`in konuyu gündeme getirmesinin üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, Alaton ailesi ve kaçak yapılaşmadan sorumlu CHP`li Beşiktaş Belediyesi suskunluğunu koruyor.

BOĞAZ`I BİLE HORTUMLUYOR

İshak Alaton`un villasının bulunduğu araziye 4 adet 2 katlı yapı imarı izni aldığı, ancak işgal ettiği 130 metrekarelik alanda bulunan yapıların ise ruhsatsız olduğu ve kat mülkiyeti tapusu alınamadığı belirtildi. Bununla da yetinmeyen Alaton`un Müslüman mezarlarının üzerine yapılan yapıya ek bir de yüzme havuzu inşa ettirdiği ifade edildi. Özel bir boru düzeneği ile Boğaz`dan tuzlu su çekip havuzlarını dolduran Alaton ailesinin, bu işlem içinde hiçbir kurumdan izin almadığı vurgulandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi kayıtlarında döşenen 700 metrelik boru sistemine ilişkin hiçbir bilgi yer almıyor.

VAKIFLAR: KONUNUN MUHATABI BELEDİYE

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise, konunun muhatabının belediye olduğunu açıkladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada; “Yahya Efendi Külliyesi etrafındaki parsellerin mülkiyeti idaremize ait değildir, ruhsatsız ek yapılanma ya da sınır mülkiyet ile ilgili sorun ilgili belediye tarafından çözümlenmelidir” denildi. Öte yandan Beşiktaş Belediyesi yetkileri ise, “imar ve iskan izni olmamasına rağmen Alaton`ların yapılaşması” ile ilgili sorularımızı cevaplamaktan kaçındı.

1972 YILINDA TÜRBE ALANI YAHUDİLERE SATILMIŞ

1972 yılında Boğaz`a hakim bir tepede kurulu Yahya Efendi Camii ve Türbesi`ne ait olan alan, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Yahudilere satıldı. 1976 yılında söz konusu alanın imar plan tadilatı yapıldı. Anıtlar Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Semavi Eyice`nin de katıldığı toplantıda, Yahudilere satışı yapılan alanın imara açılmasını oybirliği ile reddetti. Prof. Dr. Semavi Eyice`nin katılmadığı bir sonraki toplantıda ise, söz konusu alanın ‘imara açılmasına uygun` görüşü verildi. 1976 yılında Bakanlık planı onaylayıp dağıttı.

Yeni Akit

Bu haberler de ilginizi çekebilir