• DOLAR 32.315
  • EURO 35.082
  • ALTIN 2279.999
  • ...
Demir Eksikliği Beyin Gelişimini Yavaşlatıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, özellikle büyümenin çok hızlı olduğu 0 - 3 yaş bebeklik ve çocukluk döneminde bebek beslenmesinin, çocuğun fiziksel ve beyin gelişimi açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Beyin gelişimi dolayısıyla bilişsel gelişimin beslenme ile çok yakından ilgili olduğunu belirten Mocan, \"Beyin, demir eksikliğine karşı son derece hassas bir bölgedir. İlk 6 ay bebeğe verilebilecek en değerli besinin sadece anne sütüdür.\" dedi.

Anneden depolanan demirin bebeğe ilk 6 ay boyunca yeterli gelebileceğine işaret eden Mocan, \"Ancak özellikle 6. aydan itibaren anne sütü yetersizse, bebeklere litresinde 6 - 12 mg demir içeren formül mamalar ve demirce zengin olduğunu bildiğimiz ek besinler (et, yumurta, baklagiller gibi) verilebilir\" diye konuştu.

Pirinç unu, bisküvi, ekmek gibi kilo alımı dışında bebeğe faydası olmayan besinlerden kaçınılmasını gerektiğini de belirten Mocan, 1 yaşından önce inek sütünü de demir yönünden zayıf olduğu için önerilmediğini hatırlattı.

Erken çocukluk döneminde yaşanan demir eksikliği anemisinin, 11 - 14 yaşlarındaki okul performansının düşmesine neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Mocan, \"İki yaşına kadar demir eksikliği görülen çocukların fiziksel ve beyin gelişimleri düşük seviyelerde gerçekleşiyor. Sonrasında ise demir takviyesi yapılsa bile bunun telafisi mümkün olamıyor\" dedi.

Demirden Zengin Beslenme Şart
Amerikan Pediatri Akademi Komitesi, yeni doğanların 9 - 12. ayda, prematürelerin ise 6. ayda demir eksikliği açısından taranmasını öneriyor. Süt çocuklarının demir ihtiyacının, uygun beslenme ile karşılanamaması halinde `Demir Eksikliği Anemisi` hızla gelişiyor. Bebeklerin 6. aydan daha uzun süre `tek başına` anne sütü ile ya da demirden eksik ek gıdalarla beslenmesinin demir eksikliğini kolaylaştırdığı belirtiliyor. Bunun yanında inek sütüne dayalı beslenmede, inek sütünün demir içeriğinin ve emiliminin düşük olması bebeklerde demir eksikliğinin ortaya çıkmasında etkin rol oynamaktadır. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir