• DOLAR 32.604
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2499.047
  • ...
Van Kalesi`ne Çıkmak Artık Çok Kolay Olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Urartu Krallığı`na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van Kalesi`ndeki surlardan sonra yerli ve yabancı turistlerin zirveye çıkmak için büyük sıkıntı yaşadıkları kaleye çıkış yolu da yapılıyor.

 

Vali Münir Karaloğlu`nun talimatıyla İl Özel İdaresi`ne hazırlattırılan proje, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`ndan onay alınca `Urartu` çıkış yolu projesine start verildi. Zeydanlı inşaat tarafından yapımı üstlenen kaleye çıkış yolu Edremit`ten getirtilen moloz taşlarla 750 metre tül yapılacak. 300 LED lamba ile aydınlatılacak olan çıkış yolunun 20 gün içinde bitirilmesi planlanıyor. Beraberinde Yardımcısı Atay Uslu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ`la birlikte çıkış yolunda incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, 20 metre tamamlanan yolun işçiliğini beğendiğini ifade ederek, Zeydanlı İnşaat sahibi Cahit Zeydanlı`ya `teşekkür` etti.

 

Öte yandan Urartu Krallığı`na, Tuşpa adıyla başkentlik eden Van Kalesi`ndeki surlar da restore ediliyor. Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yıllarında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu Krallığı`nın başkenti olan Van Kalesi (Tuşpa), Kültür ve Turizm Bakanlığı`nca başlatılan restorasyon ve kazı çalışmalarıyla eski ihtişamlı günlerine dönmeye hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 609 bin liraya ihale edilen restorasyon çalışmaları kapsamında 650 metre sur duvarı yapılıyor. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir