• DOLAR 32.564
  • EURO 34.935
  • ALTIN 2426.092
  • ...
Depremin Yıktığı Van, Bakın Nasıl Yeniden Doğdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Önce 7.2 ardından 5.8 ile Van’ı yıkan ancak kardeşlik duygularıyla Türkiye’nin kenetlendiği depremin yaraları çetin kış şartları yaşanmadan sarıldı. 10 ay gibi kısa bir sürede yerle bir olan Van’da 18 bin konut inşaa ederek bir mucizeyi gerçekleştiren Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Vanlılar’a ikinci bir yaşamın kapılarını araladı. Vanlıların yaralarını sarmak için seferber olan TOKİ konutları kışın ağır şartlarına rağmen tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeye başladı. Sosyal yaşam alanı, camisi, okulu ve çocuk parkıyla büyük beğeni toplayan konutlara kavuşan depremzedeler dillerinden duayı eksik etmiyor.

Felaketin ardından yapımına başlanan inşaatlarla 57 müteahhit kontrolünde ve 12 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanırken Van’da ticaret canlanarak moraller yükseltildi. Kış mevsiminin zor şartlarına rağmen 10 ay gibi kısa bir sürede Van’da devrim yapan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel dönüşümü STAR’a anlattı.

17 BİN 967 BİNA BİTİRİLDİ

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Van’daki deprem felaketinin ardından Başbakan Erdoğan’ın afetzedelere verdiği söz doğrultusunda, kış aylarının zor şartları altında da olsa konutların 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını söyledi. Depremin ardından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi için inşa edilen 496 konutla birlikte Van’da 17 bin 967 konut adedine ulaştığına dikkat çeken Karabel, bu konutların maliyetinin 3 Milyar lirayı bulduğunu söyledi. Karabel “Felaketin ardından Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla kalıcı afet konutlarının temeli bir ay içinde atıldı. Van merkezde Bostaniçi, Kevenli, Kalecik, Sıkke Gölü ve Edremit’te 12 bin 591, Van Erciş’te de 4 bin 480 kalıcı konutun ihalesi 3 kasım-29 şubat 2012 aralığında yapıldı. Bugün itibariyle toplamda 15 bin 323 konutun teslim aşamasına gelindi” kaydetti.

BÜTÜN SOSYAL ALANLAR DÜŞÜNÜLDÜ

Başbakanın konutların bir yol dolmadan bitirilmesini istediğini hatırlatan Karabel, ilk etapta Van ve çevresinde geçici prefabrik yerleşim alanları yaptıklarını anlattı. Ardından kalıcı konutları kışın çok zor şartlarına rağmen başarıyla tamamladıklarını belirten Karabel, şunları söyledi: “Van ve Erciş’te de yoğun kar örtüsünün nisan ayında kalkmasıyla birlikte başlayan çalışmalarımız yoğunlaştı ve kısa sürede konutlar, teslim aşamasına getirildi. 4-5 Eylül tarihlerinde ilk etapta yaklaşık 3 bin 200 konutun kuralarını çektik.”

KÖY EVLERİNDE AHIRLAR DA YAPILDI

Karabel bu konutları da şöyle anlattı: “Bin 88’i Bostaniçi’nde, 480’i Kevenli’de, 225’i de köy evleri ve ahırdır. Ayrıca yine Bostaniçi ve Kevenli’de bu konutlarımızın yanında 32 derslikli 3 adet ilköğretim okulu, 1 adet 32 derslikli lise, 3 adet cami bulunmakta. Köy evi ve yanında ahır olarak inşa ettiğimiz köylerimizde de 3 adet cami ve 2 adet okul yapıldı. 5 Eylül günü ise Erciş’te teslim aşamasına gelen bin 376 konutun kuraları çekildi. Erciş’te ayrıca 32 derslikli iki ilköğretim okulu ve 2 cami inşa edildi. Bugün itibariyle Van ve Erciş genelinde 7 bin 777 konut teslim aşamasına geldi. Ancak Erciş, Edremit ve Kalecik’te tamamlanan 4 bin 608 konutun bölgedeki diğer konutların altyapı bağlantılarından dolayı kuralar önümüzdeki süreç içinde peyderpey çekilecek. 10 Eylül’den itibaren ise 3 bin 169 konutun teslimleri başlatılacak.”

HAYAL DEDİĞİMİZ ŞEY GERÇEK OLDU


Depremde evleri ağır hasar gören Demir ailesi, evlerini Star’a açarak yaşadıkları sıkıntıları ve devletin kendilerine nasıl sahip çıktığını anlattı. 16 çocuklu Demir ailesinin 54 yaşındaki reisi İzzettin Demir, “14 yıl İstanbul’da yaşadım. İstanbul’da böyle bir eve sahip olmak çok zor ancak burada ayağımıza getirdiler. Bu yapılanları görmemek namertliktir. Nimeti inkârdır. Bizim için hayal olan şey bu gün gerçek oldu. Allah devletimizden hükümetimizden razı olsun. Devlet bize şefkat elini uzattı. Dünyanın en mutlu insanıyım. Konutlar ise mükemmel. Hayatımda böyle bir konuta sahip olamazdım”dedi.Eşi Elif Deniz ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine çok büyük önem verdiğini ifade ederek, “Başbakanımızdan Allah razı olsun. Deprem Allahın emriydi. Başbakan ilk günden beri bize yalnız olmadığımızı hissettirdi. Bize sahip çıktı. Allah ondan razı olsun” dedi. Yeni evlerine kavuşan çocukların da sevinci görülmeye değerdi. Konutların yanında bulunan çocuk parkına koşan çocuklar parkta saatlerce oyun oynadı.

Edremit’te AFAD’ın talebiyle 2 bin 148 ilave konut projesi daha başlatıldı. Depremden sonra toplam yapılan konut adedi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne yapılan 496 konutla birlikte 17 bin 967 adete ulaştı.

Yapılan kalıcı konutlar brüt 99,5 metrekare alana sahip 3+1 olarak tasarlandı. Deprem yönetmeliğine göre yüksek ölçekli depremlere dayanabilecek düzeyde imal edildi.

Köylerdeki konutlar depreme dayanıklı olarak tasarlandı ve yanında birer adet 63 metrekarelik ahır yapıldı. Ayrıca afet konutlarının yanı sıra 30 adet ilköğretim okulu ve lise, 27 adet cami, 10 adet ticaret merkezi, 17 büfe bulunuyur.

TOKİ Başkanı Karabel çok sayıda konut olmasından dolayı teslimlerin aşama aşama yapıldığını belirterek “Diğer konutların teslimi ise altyapı inşaatları devam ettiğinden 23 Ekim 2012 tarihine kadar yine yapılmış olacak” dedi. (Star)

Bu haberler de ilginizi çekebilir