• DOLAR 32.492
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2435.485
  • ...
Van`da Su Sorunu Kökten Çözülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van`ın Gürpınar ilçesinde bulunan ve Van merkez başta olmak üzere Gevaş, Çiçekli, Edremit, Bostaniçi ilçeleri ile bu güzergâhındaki 17 köyün içme suyu sorununu çözecek olan Şamran Kanalı`nın şantiye ziyaretinde bulunan Van Valisi Münir Karaloğlu, bu proje ile kentte su sorununun kökten çözüleceğini belirterek, \"Van 2050 yılına kadar su sorunu yaşamayacak\" dedi.

 

Su sorununun Van`ın kronikleşmiş sorunlarında biri olduğunu belirten Vali Karaloğlu, \"Van depreminden sonra şehrin kronikleşmiş altyapı sorunlarını çözmek için projeler geliştirildi. Bunlardan biri de Van ve civarındaki ilçelerin, beldelerin ve köylerin içme suyu sorunudur. Bu sorunu kökten çözecek olan Şamran Kanalı`ndan ilimize 2 binlik çelik borularla su götürme işimizin bugün şantiye ziyaretinde bulunduk. Bu isale hattımız Şamran`dan Van`a kadar 47 km uzunluğunda bir hat olacak. Geçtiği güzergâhtaki Gevaş, çiçekli, Edremit, Van merkez ile Bostaniçi ve güzergâhtaki 17 köyümüzün içme suyu sorunu kökten çözmüş olacak. Gördüğünüz gibi borularımız çelik 2binlik ve 2 metre çapında içi betonla kaplı dışı izolasyonla kaplıdır. Bunlar gömüldükten sonra katodik kuruma ile korozyona karşı da korunacak. Yapılan planlamaya göre 2050 yılına kadar Van ve çevresinin içme suyu sorun olmayacak\" dedi.

 

\"47 Km Boruyu Van`a Taşımak İçin İskenderun`dan Van`a Tam 3 bin 500 Tır Gelecek\"
Van merkezde çok ciddi bir içme suyu sorunu olduğunu ifade eden Karaloğlu, \"Yaz aylarında kentin üst kodlarındaki mahalleler içme suyu alamıyordu. Yeni yapılan 12 bin konutla birlikte bu içme suyu sorunu çok daha büyüyecekti ve yeni konutlarında genelde zemini daha sağlam olan üs kodlarında bulunduğu için bu hat zorunlu hale gelmişti. Bir Çalışmayla Devlet Su İşleri`ne ilave kaynak sağlanarak, bu irsale hattının ihalesi yapıldı.

 

Yaklaşık 97 milyon TL ye bu hattın ihalesi gerçekleşti. Tüm giderleriyle beraber yaklaşık 120 milyon TL bir harcama ile bu hat tamamlanmış olacak. Bu boruların her birinin uzunluğu 13 metre ve borunun her metre tülü 1 ton ve 47 km boruyu Van`a getirebilmek için İskenderun`dan Van`a tam 3bin 500 tır gelecek. Boruyu gömdüğümüz kanalların genişliği 3metre derinliğinde ve 3,5 metre genişliğindedir. Bunun sadece hafriyatı 5yüz bin metreküptür.\" İfadelerini kullandı.

 

\"23 Ekim`e Kadar Su, Edremit Konutlarına Ulaşmış Olacak\"
İşin büyük olduğunu ve süresinin de iddialı olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, \"Bu iş büyük bir iştir. Süresi de çok iddialıdır 150 günlük bir iş süresi var bunun ilk 90 günlük kısmında 30 km lik kısmı yani Edremit`e kadar olan kısmı tamamlanmış ve 90 günde bu su Edremit ilçemize ulaştırmış olacağız. 23 Ekim`e kadar inşallah bu su Edremit konutlarının olduğu alana ulaşmış olacak. Biz Edremit`te vatandaşlarımıza yeni konutlarını sunarken içme suyu sorunu da yaşatmayacağız. Ben burada emeği geçen herkese vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum\" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir