• DOLAR 32.55
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2440.261
  • ...
`Gözleri Haramdan Sakınmak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Bu hafta da Cuma namazında camiler cemaatin yoğun katılımıyla dolup taştı. Hutbelerde ise, "Gözleri Haramdan Sakınmak" konusu ele alındı.
 
Hutbede Allah`ın insanı mahlûkatın en şereflisi olarak yarattığı ve kâinatı yarattıktan sonra başıboş bırakmadığı, Peygamberler ve kitaplar ile kendi yolunu gösterdiği belirtildi.
 
İnsana sayısız nimetler veren Allah (C.C.) insanların da bu kitaplar ve Peygamberlere uymakla mükellef oldukları dile getirilen hutbede, İslam`ın dünya ve ahiret saadeti için kurallar koyduğu ve insanın O`nun rızasına uymayan hallerden şiddetle sakınması gerektiği belirtildi.
 
Rabbimizin bizlere bahşettiği nimetlerden birisinin de göz nimeti olduğu dile getirilen hutbede, "Çünkü bütün Kainatı gözlerimizle görüp temaşa ederiz. Böylesine değerli olan bu azamızı ve diğer azalarımızı Allah`ın rızasına muvafık kullanmamız gerekir" denildi. Gözlerimizi nasıl kullanmamız gerektiğini bize öğreten birçok ayet ve hadis olduğu hatırlatılarak, Nur Suresinde Mümin erkekler ve Mümin kadınların gözlerini haramdan sakınmalarının emredildiği kaydedildi.
 
İsra Suresi 36. Ayettede, "Kulak, göz ve kalb bunların hepsi yaptıklarından mes`uldur" diye buyrulduğu anlatılan hutbede, "Bu sebeple kalbimizi paslandırmamak için harama bakmaktan sakınmalıyız. Eğer bizim isteğimiz ve kasdımız olmadan gayri münasip bir manzara karşımıza çıkarsa gözümüzü çevirmeliyiz. Bu, bize sevap kazandıran doğru bir hareket olur. Ancak bakışı devam ettirir veya tekrarlarsak işte o zaman günaha dalmış oluruz" ifadeleri kullanıldı.
 
Peygamber Efendimiz (S.A.V.)`in, Hz.Ali Efendimize, "Bir bakışı diğer bakış takip etmesin. Çünkü birinci bakış lehine ikinci bakış aleyhine olur" buyurduğu ve yine, harama bakmanın nasıl bir günah olduğunu "Gözlerin zinası bakmaktır" hadis-i şerifi ile ifade ettiği hatırlatıldı.
 
Hutbede son olarak, kalbini Allah`ın nuru ile doldurup hakiki Mümin olmak için gayret edenlerin harama bakmaktan kaçınma hususunda çok daha fazla dikkat etmesi gerektiği uyarısı yapıldı.(Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir