• DOLAR 32.455
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2478.182
  • ...
Eğitim Bir-Sen Van Şubesi Yeni Eğitim Sistemini Değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Bu yıl okullarda yeni eğitim sistemine göre eğitim verilecek. Yeni eğitim sistemine göre okullarda hazırlıklar son sürat devam ederken vatandaşlar, yeni eğitim sisteminin sonuçlarını şimdiden merak ediyor.
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, Van`da bu yıl eğitimin çok sancılı başlayacağını söyledi.

 

\"Yeni Eğitim Sistemini Destekliyoruz Ama…\"
Türkiye`de yeni uygulanacak olan bu sistemin Avrupa`da uygulandığına dikkat çeken Eğitim Bir-Sen Van Şube başkanı Süleyman Şakar, \"Avrupa`da bu sistemi uyguluyor. Ancak orada çocuk ilk 4` ü bitirdikten sonra QI testlerine tabi tutuluyor. Çocuğun o yaşta hangi alanda yetenekli olduğu ortaya çıkarılıp ona göre eğitim alması sağlanıyor. Bizde henüz öyle bir şey yok. Başka önemli bir noktada çocuk ilk 4`te 6 ders görürken ikinci dörde geçtiğinde bir anda ders sayısı iki katına çıkıyor. Biz bu eğitim sistemini elbette destekliyoruz. Ancak eksiklerini ortaya koymamız gerekiyor ki daha iyi bir yere gelinsin\" dedi.

 

\"Kervan Önce Gereken Düzenlemelerini Yapmalı Ona Göre Yola Çıkmalıydı\"
Yeni eğitim sisteminin iyi tanıtılmadığını aktaran Şakar sözlerini şöyle sürdürdü. \"Kısa bir süre içerisinde alt yapısı oluşmadan hatta sayın bakanımız şunu dedi. `Kervan yola çıkmış yolda düzeltmeyi yapsın` bu olmaz bu yanlıştır. Kervan önce gereken düzenlemelerini yapmalı ve ona göre yola çıkmalı yoksa yolda kervanı durdurup düzeltmeye kalkışsanız geride kalır ve kaybedersiniz. Önce bunun alt yapısı hazırlanmalı ve ona göre yola çıkılması gerekiyordu. Okullarını öncelikle bu sisteme uyacak şekilde hazırlaman, öğretmeni ona göre hazırlayıp öyle başlanmalıydı. Bu yıl 52 bin gibi sınıf öğretmeni boşa çıktı norm fazlalığı çıktı. Bu sadece sorunlardan bir kaçıdır. Fakat kervan önceden hazırlık yapsaydı. Yükünü yolunu belirleseydi. Bu gün bu sorunlar yerine sistemi ilerletme adına konuşuyor olacaktık.\"

 

Van`da Okullar ne Zaman Açılacak?
Eğitim Bir-Sen` in 4+4+4 eğitim sisteminin yanında olduklarını ancak yetersiz bulduklarını anlatan Şakar, \"Biz 4+4+4` ün yanındayız. ancak yeterli bulmuyoruz. Yeni sistem Türkiye`de sıkıntıları beraberinde getirecek. Van`da sıkıntı daha da büyüktür. Çünkü Malumunuz iki büyük deprem yaşadık ve bu depremlerde en büyük darbeyi eğitim camiası aldı. Tahminimce okullarda geç açılacak. Çünkü okullar hazır değiller. Bırakın okulları öğretmenler bile hazır değiller ortada hala çözülmeyen bir barınma sorunu var. Bana göre Van`da bu yıl eğitim çok sancılı olacak. Çok sıkıntılı olacak. Bayağı sorunla boğuşacağız. Yine temennimiz olamamasından yanadır. Ama şunu görüyoruz ki okullar yetişmemiş, eksikler var. Alt yapı noktasında eksiklikler vardır. En önemlisi de hala ortada bir bilgi kirliliği vardır.\" İfadelerinde kullandı.

 

\"Biz Hala Dini Eğitimi Cami Dışında Tutmaya Çalışıyoruz\"
Seçmeli derslerle ilgili de konuşan Süleyman Şakar, şu çarpıcı ifadeleri kullandı. \"Seçmeli derslerle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Neden mi? Çünkü Kürtçe dersi seçmeli ders oluyor. Dil eğitimi verebilecek hangi fakültelerde yetişmiş ve hangi öğretmenler var. Bu dili ve bu eğitimi akademik olarak verebilsin merak ediyoruz. Ne hazırda öğretmen var ne de kurslara alınmış öğretmen. Bizler de merak ediyoruz. Dini eğitime ya da Kur`an dersinin seçmeli ders olmasına gelince Avrupa`da çocuk kiliselere götürülüp eğitimi veriliyor ve tekrar okuluna geri getiriliyor. Biz hala dini eğitimi cami dışında tutmaya çalışıyoruz\" (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir