• DOLAR 32.554
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2425.598
  • ...
İmam Hatip Okulları Üvey Evlat Muamelesi Görüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- 30 Mart 2012 tarihinde TBMM`den geçen 4+4+4 eğitim sisteminin kabul edilmesiyle birlikte İmam Hatip Ortaokulları`nın yeniden açılması ve İmam Hatip Liseleri`nin önündeki engellerin kaldırılmasıyla, bu okullara beklenenin üzerinde başvuru yapıldığı öğrenildi. Bu eğitim-öğretim yılında öğrencileriyle buluşacak İmam Hatip Ortaokullarına başvurunun e-okul üzerinden nasıl yapılacağı hakkında velilerin elinde net bir bilginin olmaması bazı öğrencilerin kayıt yaptırmamasına ve mağdur olmasına neden olduğu öğrenilirken İmam Hatiplerin lise bölümüne ise müracaat eden öğrencilerden ise bir kısmının dışarıda kaldığı belirtildi.
 
Bir buçuk milyon nüfusu olan Diyarbakır`da sadece beş İmam Hatip Lisesi ile altı İmam Hatip Ortaokulun olması ve bu okullara ayrılan kontenjanın aza olması münasebetiyle pek çok öğrencinin mağdur olduğu öğrenildi.
 
Elde ettiğimiz verilere göre Diyarbakır il merkezinde bu yıl açılan 6 İmam Hatip Ortaokuluna şuana kadar toplan kontenjanın üzerinde başvurarak 682 öğrencinin kayıt yaptırdı.
 
Diyarbakır`da İmam Hatip Ortaokullarına yapılan öğrenci kayıt başvuruları Şöyle
Milli Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu `na (Bağlar) 90 kişilik kontenjana 130 kişi, Kanunu Sultan Süleyman İlköğretim Okulu`na (Bağlar) 60 kişilik kontenjana 80 kişi, Namık Kemal İlk Öğretim Okulu `na (Kayapınar) 180 kişilik kontenjana 250 kişi, Alparsalan İlk Öğretim Okulu`na (Sur) 90 kişilik kontenjana 35 kişi, Şehit Albay Güner Ekici İl Ööğretim Okulu`na (Yenişehir-Batıkent) 90 kişilik kontenjana 102 kişi, Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İlk Öğretim Okulu`na (Yenişehir) 60 kişilik kontenjana 85 kişi kayıt için başvurdu.
 
İmam Hatip Okullarına artan rağbet ve okulların sayı azlığı ile ilgili olarak STK`lar toplumun ıslahı ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçmek için mutlaka bu okulların sayısı ve kontenjanlarının artırılmasından hem fikir oldular.

Sistem Mümkün Mertebede İmam Hatiplerden Kurtulmaya Çalışmış
Konuyu İlke Haber Ajansına değerlendiren Diyarbakır Darul İlim Genel Başkanı Mehmet Özer, İmam Hatip Okullarının, Cumhuriyet kurulduktan sonra harf inkılabıyla beraber toplumun cahil duruma düşmesiyle, bu anlamda bu okulların toplumun dini hayatındaki eksiklikleri giderme adına açılmış okullar olarak belirtti. Özer bu süreçte ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığını söyleyerek şöyle dedi: "İmam Hatip Okulları hep sıkıntılı dönemler yaşamış. Sistem sürekli İmam Hatip Okullarına üvey evlat muamelesi yapmıştır. Mümkün mertebede bu okullarda kurtulmaya çalışmış. Yani okul sayısını azaltarak ve rağbetini kırarak bu anlamda bu okullar sürekli sıkıntı yaşamış."
 
Öğrenci Alımı ve Kontenjan Sayısı Yetersiz
28 Şubat döneminde bu okulların ortaokul kısımlarının kapatıldığını bu yıl 4+4+4 eğitim sistemiyle tekrar açıldığını hatırlatan Özer, İmam Hatip Ortaokulların ortaokul bölümlerinin açılmasıyla beraber tekrar sıkıntıların başladığını söyleyerek, bu sıkıntıların başında da öğrenci alma ve kontenjanların yetersiz olduğunu ifade etti.
 
Özer, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin dini hassasiyeti daha fazla olduğunu söyleyerek açılan İmam Hatip sayısının az olduğunu vurguladı. Özer Diyarbakır`da şu an 6 İmam Hatip Ortaokulun açıldığını böyle büyük nüfusu olan bir şehirde bu kadar az okulun açılmasını manidar bulduklarını açıklayarak, bu konuda yetkilileri bu anlamda önlem almaya davet etti.

Her Mahallede İmam Hatip Ortaokulu Açılmalı
Toplumun kendi çocuklarını hangi meslek ve alanda görev alacaksa ilk önce dindar görmek istediğini belirten Özer son olarak taleplerini şöyle dile getirdi: "İmam Hatip Okullarına gitmek isteyen öğrencilerin hiçbiri dışarıda kalmaması lazım. Şayet bu okullara müracaat etmiş ve dışarıda kalan öğrenci varsa bu bir vebaldır ve bu vebalın altında kalacaklardır. İnşallah toplum duyarlı olur taleplerini iletirler ve bu konudaki sıkıntılar giderilir. Madem bu okullara talep vardır her mahallede muhakkak bir İmam Hatip Okulu açılmalıdır."
 
Toplumsal Yozlaşmanın ve Ahlaki Çöküntünün Tek Sebebi Kur`an`dan Uzaklaşmaktır
İmam Hatip Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ise, Toplumun ızdırabını çektiği ve veryansın ettiği toplumsal yozlaşmanın ve ahlaki çöküntünün tek sebebinin Kuran`ın istediği bir yaşam biçiminden uzaklaşmaya vurgu yaparak, halkın bu ahlaki yozlaşmaya dur demek için çareler aradığını söyledi.
 
Diyarbakır`da 6 İmam Hatip Ortaokulu ve 5 İmam Hatip Lisesi Talepleri Karşılamıyor
Onlarca velinin İmam Hatip Lisesini tercih etmesindeki en önemli hususun bu okulları çocuklarının geleceği ve gelişimi için manevi ve ahlaki değerler bağlamında güvenli bir liman olarak gören Gökdemir şöyle devam etti: " Ülkemizde mevcut hükümet,İmam Hatip Liselerinin önündeki katsayı engelini önemli bir adım atmıştır. Velilerimiz için 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminde ilimiz merkezinde açılan 6 İmam Hatip Ortaokuluna ve 5 İmam hatip lisesine halkımızın yoğun teveccühü karşısında mevcut kontenjanın çok üstünde talep almıştır. Özelikle merkez ilçelerimizin Bağlar Beyaz Tebeşir Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi ve Kayapınar`da Kız İmam Hatip Liselerinin açılması halkımız bu okullara çok büyük bir teveccüh göstermiştir. Diyarbakır İmam Hatip okullarının mevcudiyeti açısından diğer bölge illerimize nazaran hala geridedir. Merkez Sur ilçemiz başta olmak üzere kırsal kesimindeki öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için bu ilçelerde de İmam hatip ortaokulları ve liselerine acil ihtiyaç duyulmaktadır."
 
Halkımızın talebi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığının Karma eğitiminde vazgeçerek yeni düzenleme yapması bölgemizdeki kız çocuklarının okullaşma oranını artıracaktır. Velilerimizin İnançları gereği olarak kız çocuklarının okutulması için buldukları tek alternatif kız İmam Hatip okullarını görmektedir."
 
Diyarbakır`da Kız Yurtları Yok
Gökdemir, ülkemizde kız ve erkek öğrencilerinin İmam Hatip öğrencilerinin % 40`nın yurtlarda kaldığı halde, Diyarbakır`da ise bu oranın erkeklerde %1`ni ancak karşıladığını söyledi. Diyarbakır`da Kız İmam Hatip Yurtlarının da bulunmadığını hatırlatan Gökdemir bölgede kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması için mutlaka kız yurtlarının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
Gökdemir, Milli Eğitim İl Müdürlüğünden mevcut İmam hatip okullarının ve açılacak olan okullarda öğrenci kontenjanlarını artırmalarını talep ederek hiç bir velinin çocuğunu okul kapısından geri gönderilmesini istedi.
 
Yerimiz Yok Beyanlarına Aldırış Edilmemeli
Gökdemir velilerin çocuklarını İmam Hatip Okullarına kayıt ettirirken okul idaresinin `Yerimiz yok` beyanlarına aldırış etmemelerini, haklarını talep etmede ısrarcı olmalarını ve Milli Eğitim nezdinde girişimlerde bulunmalarını beklediklerini söyleyerek Milli Eğitim Bakanlığı`nın velilerin çocuklarını İmam Hatip Okullarına kayıt yaptırırken okul yönetiminin zorluk çıkaramaması yönünde beyanları olduğunu belirti.
 
Diyarbakır`da Yeni 2 İmam Hatip Lisesi
Gökdemir son olarak, Diyarbakır`ın merkez Bağla ilçesinde iki gün önce açılan, 500 kişilik Zümrüt Kent İmam Hatip Lisesi ve 300 kişilik Kayapınar Kız İmam Hatip Lisesi kayıtlarının yeni başladığını söyleyerek velilere çocuklarını okula kaydetme çağrısında bulundu.
 
Türkiye Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Din-Bir-Sen) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cüneyt Özemen de ajansımıza yaptığı açıklamada, ahlaki yozlaşmaya karşı İmam Hatip Okullarının olmazsa olmazlardan olduğuna vurgu yaptı. Özmen bunun sebebini ise şöyle açıkladı: "Bu okullarda görülen eğitim ağırlıklı olarak dini eğitim olduğu için İmam Hatipler elbette uyuşturucuya karşı olsun, hırsızlığa karşı olsun, kapkaççılığa karşı, kısaca ahlaki yozlaşmaya karşı İmam Hatip Okulları gerekli ve lazımdır."
 
Toplum Çocuklarını Dindar Görmek İstiyor
Özmen`de diğer STK temsilcileri gibi Diyarbakır`da bu okullara olan rağbete rağmen açılan okul sayısının talebi karşılamadığını söyledi. Özmen taleplerini de şöyle dile getirdi: "İmam Hatiplere olan bu taleplerin karşılanmalıdır. Sebebine gelince kişi özgür olmalıdır. Çocuğunu nereye göndermek istiyorsa nasıl bir eğitim almak istiyorsa bu taleplerin bu özgürlüğü karşılanmalıdır. Bu taleplere baktığımız zaman maalesef taleplerin karşılaması sözkonusu değildir. Her okula mutlaka ortaokul kontenjanı verilmelidir. Zira veliler dindar olsun olmasın kendi çocuğunu dindar yetiştirmek hesabıyla elbette bu okullara gönderme kendileri için bir avantajdır. Bu avantajı değerlendirmek istiyor. Devlete de düşen bu talebi karşılamaktır. Dolaysıyla bugün baktığımız zaman bunlar gerçekleşmediği taktirde bir nebzede olsa devlet görevini kendi vatandaşına karşı yerine getirmemiş olur."
Din- Bir Sen olarak Diyarbakır için ayrılan okul ve kontenjanların az, yetersiz ve dengesiz bulduklarını belirten Özmen, mutlaka velilerin talepleri karşılanmalıdır diyerek bunun çözümünü de bütün ortaöğretim okullarında İmam Hatip Ortaokul kontenjanın tahsis edilmesi olduğunun altını çizdi.

Diyarbakır Nüfusu ile Okul Sayısı Arasında Dengesizlik Vardır
Özmen son olarak, "Diyarbakır nüfusu ile Diyarbakır`da mevcut İmam Hatip Okullarına ve kontenjana baktığımız zaman arada dağlar kadar bir dengesizlik ve açık vardır. Bu konu üzerine özellikle duyarlı olan STK`lar eğilmeli ve bu sorunu gündemlerine almalıdırlar" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir