• DOLAR 32.571
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2424.157
  • ...
 Camilere Engelli Düzenlemesi Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`de 7 milyon engelli vatandaşın yaşadığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, camilerin engelliler için yeniden düzenleneceğini belirtti. 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu hakkında kamuoyunu bilgilendiren Görmez, cami yapımında kendilerine yetki ve sorumluluk verilmesini istedi.

Beykoz`daki Hidiv Kasrı`nda düzenlenen basın toplantısında 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu hakkında bilgi verildi. Toplantıya Diyanet İşleri Başkanı Görmez`in yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, üniversite yetkilileri ve Diyanet yetkilileri katıldı. Konuşmasının başında şehit haberlerinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Görmez, "Bugün aslında çok sevinçli bir günümüz ancak bugün bütün sevinçlerimize gölge düşüren üzücü bir haber aldık. Şehitlerimize Allah`tan rahmet diliyorum. Yüce Rabbimiz her türlü kazadan beladan esirgesin daha büyük acılar göstermesin." dedi.

Ulusal Cami Sempozyumu`nun 2-5 Ekim tarihleri arasında yapılacağını belirten Görmez, sempozyumda camiler ve engelliler konusunu ele alacaklarını söyledi. Türkiye`deki camilerin engellilerin ihtiyacına cevap vermediğini dile getiren Görmez, "Ülkemizde 7 milyonu aşkın engelli vatandaşımıza yönelik camilerimizi yeniden dizayn etmek için çalışmalarımız olacak. 2 Ekim`de 1. Ulusal Cami Mimarisi Sempozyumu`nu gerçekleştireceğiz. Bütün mimarlık fakültelerimizi işin içine katarak sempozyum gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

Cami mimarisi bakımından toplumsal bilinç oluşturmayı düşündüklerini anlatan Görmez, "1970`li yıllardan itibaren ortalama her yıl bin cami yapıyoruz. Halkaların birbiri ile olan ilişkilerini güçlendirmek istiyoruz. Camilerin yüzde 99`unu halkımız yapıyor. Camileri yapmak üzere dernekler kuruluyor. Onlarda bir farkındalık oluşturmak gerekiyor. Mahalli idareler bunun içinde. Mülki idareler bunun içinde. Üniversitelerimizi bilim insanlarımızı bu işin içine katarak bütün halkaları güçlendirmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Son günlerde yaşanan cami mimarisine yönelik tartışmalara da değinen Görmez şöyle devam etti: "Türkiye`de cami mimarisi tartışması başladı. Gecekondulaşma ile birlikte nasıl bir camikondulaşmanın da başladığı, nüfus oranlarına göre camilerimizin dağılımı, apartmanlar altında yaptırılan beş bin camilerimizin varlığı, bütün bunları biz tespit ettikten sonra toplumsal bilinç oluşturmak için başlangıç yaptık. Bazı eleştirilerin dozajının yüksek olduğunun farkındayız. Yanlış bilgilere dayanıyor olabilir. Bütün bu tartışmalardan istifade etmeye çalıştık. Yasal olarak cami yapım sürecinde Diyanet`in görev ve sorumluluğu olmadığı gibi doğrudan bize yönelik eleştirileri yine kabul ediyoruz."

"CAMİ YAPIMINDA DİYANETİN YETKİSİNİN OLMAMASI EKSİKLİKTİR"

Görmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim görevimiz camiye açış beratı ve kadro vermektir. Camilerin yapımı konusunda Diyanet`in yetki ve sorumluluğun olmaması eksikliktir. Türkiye yeni kentsel dönüşüm projeleri yaşıyor. Depremlere dayanıklılık için evlerimizi yenilemeye çalışıyoruz. Gecekondulardan kurtulup yeni meskenler kuruyoruz. Bütün bu yapılar içinde yabancı kalan hiçbir ihtiyaca karşılık vermeyen mabetlerin de yenilenmesi gerekecektir. Cami olgusunu siyasal lehçeye uygun tartışmak doğru değildir. İster inansın ister inanmasın cami hepimizindir."

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Çamlıca`ya yapılması planlanan cami konusunda düşünceleri soruların Görmez, "Şu mekan uygundur, bu mekan uygundur tartışmasına girmenin doğru olmadığını düşünüyorum." diye cevapladı.

Kaynak: Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir