• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Sağlık Bilincini Arttırmayı Hedefliyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Dr. Yakup İmren, 3-9 Eylül 2012 tarihlerinde "Halk Sağlığı Haftası" nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı.

Dr. İmren, "Ülkede her yıl eylül ayının ilk haftası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Biz de hafta boyunca halk sağlığının değerini anlatıp, sağlığı geliştirme ve hastalıklardan korunma konusunda toplumu harekete geçirmeyi, sağlıklı toplumların oluşmasında birey sağlığının önemine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Bir toplumun sağlıklı ve başarılı olabilmesi için halk sağlığına yönelik çalışmalar çok önemlidir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ana amaçlarımız; koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplum bilincini yükselterek hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standartlarını yükseltmektir. İlimizde hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için öncelikli olarak gebe, bebek ve çocukların takip ve aşılama hizmetleri ile aile planlaması eğitimlerini arttırarak sürdürüyoruz. Koruyucu Ruh Sağlığı Hizmetleri`nin birinci basamak sağlık hizmetleri ile verilmesini sağlayarak aile içi istismar ve şiddeti engellemeye yönelik faaliyetlerimize büyük bir hassasiyetle devam ediyoruz" dedi.

Yaşlı Nüfus Giderek Artıyor
Dr. İmren, bu yıl yaşlıların sağlığının ele alınacağını belirterek, "Sağlık Bakanlığımız Halk Sağlığı Haftası`nda bu yıl yaşlı sağlığını ele alıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 30 yılda dünyadaki 65 ve üstü yaşlı nüfusun sayısı yüzde 63 oranında artış gösterdi ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı giderek artıyor. Verilere göre, 60 yaş üzerindeki nüfusun 2025 yılında 1.2 milyara, 2050 yılına kadar da 2 milyara ulaşması bekleniyor. Kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, obezite, KOAH, astım, bronşit ve kanser gibi hastalıklar yaş ilerledikçe artıyor. Türkiye`de 65 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 90`ında en az bir kronik hastalık, yüzde 35`inde 2, yüzde 23`ünde 3 ve yüzde 14`ünde de 4 veya daha fazla hastalık bir arada bulunuyor. Yaşlı ölümleri de genellikle bu hastalıklara ve komplikasyonlarına bağlı olurken, ölümlerinin yüzde 43`ü kalp hastalıkları, yüzde 10`u ise kanser nedeniyle gerçekleşiyor. Türkiye`deki 65 yaş üzeri yaşlıların ruh sağlığını saptamaya yönelik kapsamlı bir çalışma bulunmuyor. Ancak bu yaş grubundakilerin yaş grubuna özgü bazı ruhsal sorunları ve depresyon gibi ileri yaşlarda fark edilmesi zor olan bazı hastalıkları sıklıkla yaşadıkları gözleniyor" ifadelerini kullandı.

Sağlık Her Şeyin Başı
Sağlıklı olmanın püf noktaları konusunda bilgiler veren Dr. İmren, "Yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek için önce sağlıklı olmak gerekir. Düzenli yürüyüş yapmalı, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarımız varsa vakit kaybetmeden bırakmalıyız. Beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirerek ayaküstü beslenmeden uzak durmalı, doğal ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Ülkemizde azalan su kaynakları ve içerisinde bulunduğumuz yaz ayları nedeniyle su ve besinlerle bulaşan hastalıklar yaygın olarak görülmektedir. Su yaşamın vazgeçilmez bir parçası, vücudumuzun temel ihtiyacıdır. Yaşımız ne olursa olsun bol su tüketmeliyiz. Halk sağlığı çalışmalarındaki en önemli adımlardan biri olan Aile Hekimliği Uygulaması sayesinde, toplumun temel taşı olan bireylerin sağlığını düzenli olarak takip edebiliyoruz. Sağlık Bakanlığımız Türkiye Halk Sağlığı Kurumu`nu kurarak halk sağlığını ön plana çıkarmıştır. Bu kapsamda 20 Mart 2012 tarihi itibariyle de Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde Van Halk Sağlığı Müdürlüğü oluşturulmuştur. Sağlık hizmetleri ve halk sağlığı hizmetleri, meyveleri uzun vadelerde toplanabilen, sabır gerektiren uzun soluklu çalışmalardır. Bu uzun soluklu yolda tüm çalışanlarımıza başarılar, tüm vatandaşlarımıza sağlık dolu günler dilerim" şeklinde konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir