• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
Kürt Coğrafyası Yasta
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - Dün geçirdiği kalp krizi sonrası vefat ederek Müslümanları yasa boğan bölgemizin tanınmış ve sevilen Âlimlerinden Mola Yusuf Zengin, son yolculuğuna uğurlandı.


Ailesi ve sevenleri tarafından Diyarbakır Dicle Tıp Fakültesi`nden alınan Seyda`nın naaşı, Mardin`in Nusaybin ilçesine getirildi. İlçe girişinde Nusaybinliler tarafından karşılanan cenaze konvoyu, Molla Osman Camisinde getirildi.


Molla Enver Kılıçaslan tarafından kılınan cenaze namazının ardından Seyda`nın naaşı Hacılar mezarlığına götürülerek defin edildi.


Halk Rehberiydi
Şehit Muhammed Ata Zengin`in babası olan Molla Yusuf Zengin, İlmiyle amil, hakkı müdafaa konusunda tavrını açıkça ortaya koyan halk rehberiydi. Gittiği her yerde İslam`ı anlatan Seyda, Peygamber varislerindendi. Halk tarafından sevilen, sayılan Seyda, kimseyi incitmezdi. Seyda, bir âlime yakışacak şekilde cesur oluşu ve hak bildiği değerleri savunmada kimseden çekinmemesiydi.


Herkese Hakkı Anlatırdı
Seyda`nın her yaştan insana ve anlayacakları dilden İslam`ı anlattığını söyleyen Bilal Şayık, "Seyda`mız gerçekten çok büyük bir Âlimdi. Hiç kimseden korkmaz, herkese, her ortamda insanlara hakkı anlatırdı. Çocuklarla çocuk, gençle genç, yaşlıyla yaşlı olur İslam`ın güzelliklerini anlatırdı" dedi.


Âlimin Ölümü Âlemin Ölümüdür
Seyda`nın her zaman İslam için canını feda etmeye hazır olduğunu ifade eden Ekrem Miroğlu, "Seyda Âlim ve fedakâr bir insandı. İnandığı değerlerden asla taviz vermezdi. Seyda, oğlunu yani Şehit Muhammed Ata`yı gencecik yaşında İslam uğruna feda etti. Seyda`mız aramızdan ayrıldı, buda bizi çok üzdü. Çünkü Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şerifinde `Âlimin Ölümü Âlemin Ölümüdür` diyor. İşte böyle bir Âlimin aramızdan gitmesi çok üzücü bir olaydır" dedi.


Seyda Vefat Ettiği Gün Ailesinden Helallik İstemiş
Seyda`nın oğlundan aldığımız bilgiye göre, Seyda vefat ettiği günün sabahında ailesiyle helallik dilemiş. Seyda, sabah kahvaltısını yaptıktan sonra abdest alır ve duha namazını kılmış. Ardından evdeki eşi ve çocuklarını yanına çağırıp helallik dilemiş. Bunun üzerine Seyda`nın eşi hakkını helal ederek elini öpmek istemiş ise de Seyda buna izin vermeyerek `ben abdestli olarak Rabbimin huzuruna çıkmak istiyorum` diyerek bir latife yapmış. Bu diyalogun ardından rahatsızlanan Seyda, ambulans ile önce Nusaybin Devlet Hastanesi, ardından Diyarbakır`a sevk edilir. Seyda, burada hakkın rahmetine kavuştu. Allah-u Teâlâ Seyda`mıza gani gani rahmet eylesin.


Molla Yusuf Zengin
66 yaşında hakkın rahmetine kavuşan Molla Yusuf Zengin, Şırnak`ın İdil ilçesine bağlı Hılbız mezrasında 1946 yılında dünyaya geldi. Sadece ilköğretim okuyan Seyda ilk medrese eğitimini Kurtuluş (Batele)`ta Molla Mahmut Er `in yanında gördü. Daha sonra Oyalı (Delave kasre), Kırca (Avdıka), Ulak (Fırfele) gibi yerlerde medrese eğitimini gördü. 1971 yılında Mardin`in Nusaybin ilçesine yerleşen Seyda`nın 6 Erkek, 5 kız toplam 11 çocuğu var, ancak bir çocuğunu (Şehit Muhammed Ata) İslami dava uğrunda feda etti. Seyda, 90`lı yıllarında İslami kimliğinden dolayı tutuklanmış ve yaklaşık 6 ay Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi`nde kaldıktan sonra tahliye edilmiş. (Halil Akbalık - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir