• DOLAR 32.51
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2434.749
  • ...
Anız Yangınlarına Seyirci Kalmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argünağa, anız yangınları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Çevre felaketinin yaşandığını, ancak toplumun bunun yeterince farkında olmadığını belirten Argünağa, binlerce dönümlük alanda anız yangınlarının çıkarılmasının çevre açısından bir felaket olduğunun idrakinde olmadığımıza dikkat çekti.

Son günlerde yine ciddi şekilde anız yakıldığının görüldüğünü belirten Argünağa, \"Kentin üzerine kurum yağmakta, vatandaşlar pencerelerini açamamakta ve yıkadıkları elbiselerini dışarıya asamamaktadırlar. Çünkü anızdan kaynaklı kurum (partiküller-tozlar) kenti kuşatmış durumdadır\" ifadelerini kullandı.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak yıllardır çiftçilerin eğitilmesini istediklerini ve bu sorunu daha önce Batman Kent Konseyi`nin de gündeme taşıdıklarını hatırlatan Argünağa, \"Ancak sorunun devam ettiğini üzülerek görmekteyiz. Uyarılarımızı bir kere daha yineleyeceğiz. Tarla sürümünü kolaylaştırma adına çiftçilerimiz anız yakarken, aslında geleceğimizle ve gelecekleriyle oynamaktadırlar. Çünkü anız yakılması nedeniyle doğal yaşam büyük zarar görüyor. Çevre boyutuyla müthiş bir felaket yaşıyoruz. Ancak bunu hemen görmediğimiz için farkında değiliz\" dedi.

Anız yakan çiftçilerin bilerek ve tasarlayarak milyonlarca canlının hayatına kıydıklarını ve büyük anız yangınları sırasında milyonlarca canlının yok olduğunu dile getiren Argünağa, \"Bu canlıların dili yok ki bizi uyarsınlar. Lisan-ı hal dilleriyle yaptıkları feryadı ise ne yazık ki duymuyoruz. Oysa duymalıyız. O canlıların da yaşam hakkının olduğunu bilmeliyiz. Ekin tarlaları pek çok canlı türünün doğal yaşam alanlarıdır. Kuş çeşitleri o doğal ortamda yuvalarını kurmaktadır. Besin zinciri yoluyla yüzlerce canlı türünün birbirleriyle ilintileri vardır. Bir tarla ateşe verildiğinde, milyonlarca böceği, kuşu, yılanı, fareyi vs. yok ediyor, oradan beslenen başka hayvanların da yaşamına kast ediyorsunuz\" diye konuştu.

Argünağa açıklamasının sonunda, başta Tarım ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri olmak üzere ilgilileri, anız yakılmaması için daha etkin tedbirler almaya davet ederek, \"Toplum olarak anız yangınlarına seyirci kalmayalım. Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi için cami imamları, muhtarlar ve öğretmenler ile öğrenciler üzerinden çalışmalara start verilmesini öneriyoruz. Bu konuda Sayın Valimizden destek talep ediyoruz. Çiftçileri, çiftçi örgütlerini, Ziraat Odası gibi kuruluşları, basın ve derneğimizin de katılacağı geniş kapsamlı toplantıya davet etmesinde yarar görüyoruz\" dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir