• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2325.42
  • ...
Çaldağı İçin Sesimizin Yükselmesi Lazım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - Turgutlu Çevre Koruma Derneği Başkanı Tuğba Koyak, TEMA Turgutlu Temsilcisi Ayla Yönet, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Esnaf Odası Temsilcisi Sabri Toker ve dernek üyesi İsmail Özdemir, Çaldağı`nda yaşanan çevre katliamına yönelik bilgi vermek amacı ile Belediye Başkanı Cengiz Ergün`ü makamında ziyaret etti.

 

Turgutlu Çaldağı`nda yaşanan gelişmeleri Başkan Ergün`e aktaran TEMA Turgutlu Temsilcisi Ayla Yönet, bu kapsamda yapılan yerel çalışmaların yeterli olmadığını, kanunen alınan kararlara rağmen bu yanlıştan dönülebileceğini söyledi.

 

Yönet, `Çaldağı`nda yapılacak katliamı ister yerli firma yapsın ister yabancı firma hiç fark etmez; biz bu bölgede yaşayan insanlar olarak tepkimizi göstereceğiz. Çaldağı`nda çıkartılacak olan nikel madeninin zararını ÇED raporunu ile resmileştirerek, ilgili kurumlara verdik. Bu madenin çıkarılması halinde tarıma, çevreye ve insan sağlığında oluşturacak zararlar raporlarda açıklanmıştır. Ayrıca burada pilot uygulama ile dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan şekilde maden çıkarımı yapılacak. 2011 yılı başında firma Çaldağı projesini askıya aldıklarını bildirmişti. Çalışmalar durmuştu. Şuan son derece hızlı bir şekilde çalışmalar başka bir firma tarafından başlatılıp olup, yaklaşık 2 milyondan fazla ağaç yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Kısacası erozyonu önlemek amacı ile 30 yılda oluşan orman yok olacak. Gediz Ovası`nın ortasına dünyanın en büyük sülfürik asit tesisi kurulacak olması demek, tozun Gediz Ovası`nı mahvetmesi anlamına geliyor` diye konuştu.

 

Başkan Ergün`e sivil toplum kuruluşları olarak yapılan çalışmaların ve konunun detaylı bilgilerini kitapçık ve CD şeklinde veren Yönet, ayrıca Turgutlu Belediyesi ile çalışmış olunsaydı şimdiye dek bu zararın önüne geçmiş olacaklarını ifade etti.

 

Başkan Ergün ise, çevre katliamına sessiz kalınamayacağını belirterek, sesin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir