• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2419.735
  • ...
Üstün: Kampta Silahlı Eğitim Mümkün Değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP`lilerin alınmadığı Apaydın kampını ziyaret eden Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, kampta kalanların yüzde 80`e yakınının kadın ve çocuk olduğunu belirterek, "Bu kampında daha önce gördüklerimizden bir farkının olmadığını görüyoruz. Kampta kalanların yüzde 80`e yakını kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu bakımdan burada başkaca bir işlemin yapılması zaten mümkün değil. Kampın fiziki durumu da buna müsait değil" dedi.

Heyetin kampı ziyareti sonrası açıklamalarda bulunan Üstün konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bu insanlar kendi yaşadıkları ülkede can güvenliği sıkıntısı oldukları için bizim ülkemize sığınmışlardır. Dara düşen komşumuzun vatandaşları Türkiye`ye sığınmışlardır. Biz bu insanlara kucak açtık ve onları rahat ettirmeye çalışıyoruz. Bu kamp Reyhanlı yoluna 2 kilometre mesafededir. Yanda bulunan Apaydın köyüne de 500 metre mesafede. 10 bin metre kare alanda konuşlanıyor, 90 dönüm içerisinde 2 bin 760 kişi barınıyor. Bu kişilerin sadece 300 tanesi asker, polis ve üst düzey kamu görevlisi, geri kalan insanların tamamı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Diğer kamplardan farkı yok. Burada fiziki şartlar zaten askeri eğitim vermeye müsait değil. İçeride bulunan insanlar bize şunu söyledi. Bu haberlere üzülüyoruz, şayet bizler Türkiye`deki siyasi duruma zarar vereceksek gitmeye razıyız, bu ülkenin huzurunu bozmak istemeyiz. Apaydın kampı askeri eğitim vermeye müsait değil. Ben bir siyasi parti genel başkanı ile polemiğe girmem. Kamp uluslararası ve iç mevzuata uygundur. Yabancı bir gücün gelip görev yapması söz konusu değildir."

Kampta kalan Suriyelilerin silahlı eğitim aldığına yönelik bazı fotoğraflar basında yer almıştı. İddiaların ardından kampa girmek isteyen CHP`li milletvekilleri içeri alınmamıştı. Bunun üzerine CHP ve BDP`li milletvekilleri komisyonla birlikte kampı ziyaret etmeme kararı almıştı.

KOMİSYON VALİLİĞİ DE ZİYARET ETTİ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Apaydın Kampı’ndaki iddiaları araştırmak üzere Hatay’a geldi. Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin konakladığı kampları ziyaret etmek üzere Hatay’a gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ve komisyon üyeleri Cemal Yılmaz Demir, Kerim Özkul ve Atila Kaya, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’i makamında ziyaret edip brifing aldı.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Suriye’deki karışıklığın bir an önce son bulması dileklerinde bulundu. Hiç kimsenin durduk yere evini barkını terk etmeyeceğinin altını çizen Üstün, “Bu insanlarımız durduk yerde ülkelerinden göçüp buraya gelmediler. Çok önemli insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kaldılar. Başta can güvenliği, mal emniyeti.

Ülkemize sığınmış bu insanlara kucak açmak bizim insani görevimiz. Kamplarla ilgili iddialar gündeme geldi. Komisyonumuz bunu göz ardı etmedi. Buraya geldik. Bunlar sıkışık bir zamanda bize sığındılar. O bakımdan yarın ne olacağı belli olmaz. Dar zamanda komşu komşuya mutlaka muhtaçtır. Diliyoruz ki Suriye’deki bu olaylar bir an önce son bulur, bu insanlar kendi evlerine barklarına kavuşurlar” dedi.

Türkiye’de 80 bin Suriyeli mültecinin dışında farklı illerde 30 bin civarında da göçmenin bulunduğunu dile getiren Üstün, şunları söyledi: “Türkiye olgusunda Avrupa ülkelerinden çok daha ileride olduğunu iddia edebilirim. Şu anda 80 bine yakın misafir ettiğimiz Suriyeli var. Yine bunların dışında ülkemizde 30 bin civarında da farklı ülkelerden gelmiş göçmenler var. Dolayısıyla bu kadar fedakar bir yaklaşımla bakıyoruz. Meclisimiz çok ileri bir göç kanunu çıkardı. Avrupa ülkelerinden ileride bir hukuka sahip olduk. Açıklık politikası izliyoruz.

Geleni iade etmeme anlayışı içerisinde görev yapıyoruz. Devletimiz, hükümetimiz bu kadar fedakarlık gösterince İnsan Hakları Komisyo’nun da bu meselelere son derece duyarlı bir bakışı var.” Vali Lekesiz ise, tamamen güvenlik amaçlı olarak Suriye’den Türkiye’ye sığınan Suriyeli asker ve ailelerinin bulunduğu kampı bu güne kadar kimsenin ziyaret etmediğini söyleyerek, “Bu nedenle buraya gelen bakanlar dahi bu kampı ziyaret etmedi” diye konuştu. Vali Lekesiz ayrıca, “Bu kampa sadece ben girerim” sözlerinin kendisine ait olmadığını söyleyerek, “Ben böyle bir şey demedim. Asla da demem” dedi.
 

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir