• DOLAR 32.554
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2436.606
  • ...
 `Camide İçki Festivali` Protesto Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrailli yetkililer ilginç olduğu kadar düşündürücü bir adım atarak, tarihi Osmanlı Camii avlusunda içki festivali düzenlemeyi kararlaştırmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

İsrail Bi`r Es Sebg Belediyesi, önümüzdeki çarşamba ve perşembe günleri 30 İsrailli içki firmasının  katılacağı bir festival düzenliyor. İsrailli yetkililerin festivalin yapılacağı yer olarak şehirdeki tarihi Osmanlı Camii "El Esir`in" avlusunu seçmesi sert tepkilere neden oldu.

Hamas Hareketi İsrail yönetiminin bu uygulamasını "iğrenç bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve 1948 Araplarını harekete geçmeye çağırdı.

Knesset üyesi Filistinli milletvekili  Taleb es Sani ise, uygulamayı Müslümanların onurunun çiğnenmesi ve ibadethanelerin dokunulmazlığına saygısızlık olarak nitelendirdi.

Bu bağlamda dün bir basın toplantısı düzenleyen Filistinli Müslümanlar, festivalin  iptal edilmesi için eylem kararı aldı. Karar gereğince aktvistler, Çarşamba günü saat 17.00`de caminin önünde toplanacak.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Filistin topraklarındaki Osmanlı eserlerinden birisi olan El Esir Camii`ni geçen yıl müzeye dönüştürme kararı almıştı. Çok tartışılan kararın ardından ikinci adım olan içki festivaline başta Filistin halkı olmak üzere tüm İslam dünyası büyük tepki gösteriyor.

1906 yılında Kudüs Valisi tarafından inşa ettirilen cami, 1917 yılında Osmanlı`nın bölgeden çekilmesinin ardından İngilizlerin eline geçti. 1948 yılına kadar İngilizler tarafından idari işler binası olarak kullanıldı. 1948`de Siyonist yönetimin eline geçen cami, gayri resmi olarak geçen yıla kadar coğrafya müzesi olarak kullanılmaktaydı.

Cami hep işgal güçleri yönetimleri altında kaldığı için "Esir" olarak isimlendirilmekte.

Bu haberler de ilginizi çekebilir