• DOLAR 32.567
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.958
  • ...
 Mısırlı Başörtülü Spiker İsrail`i de Etkiledi!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır devlet televizyonunda ilk kez başörtülü bir spikerin haber sunmasının ardından, Mısır`da başlayan tartışma İsrail`e de sıçradı. İsrail`de laik ve dindarlar, Mısır`daki değişimin kendi ülkelerine de yansıması ihtimalini, medya organları ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla tartışmaya başladı.

Forumlarda, `İsrailli dindar Yahudi spikerlerin Mısırlıdan farkı nedir?` sorusu sorulurken, bir kısım İsrailli de, Mısır`da olduğu gibi yakında kendi ülke kanallarında Musevi dindar spikerlerin haber sunma ihtimalinden duydukları endişeyi dile getirdi.

İsralli laik kesimler İsrail`in de Mısır gibi önümüzdeki seçimlerden itibaren dindarlaşacağını ve ülkede bunun büyük bir facia olacağını öne sürüyor. Böyle düşünenler, `Başına örtü takmayan İsrailli spikerler ve program sunucularının televizyonlardan uzaklaştırılacağını` da iddia ediyor.

Bazı İsrailliler ise  Yahudilik de dahil bütün dinlere hakaret etti. Yahudi Dini Hareketi "Şas"a hakaret eden aktivistler, bu örgüt mensuplarının Yahudilerin kadınlara baskı düzenlediğini belirtti. Bazıla laikler ise, dindar Yahudileri anormal olmakla suçlayarak; "burada dindarlar var onlar normal insan değiller" şeklinde yorumlar yaptı.

İsrailli dindarlar ise Mısır`daki gelişmeyi olumlu karşıladı ve din ve vicdan özgürlüğü olarak yorumladı.  Mısır`da dindarların televizyonlarda dini vecibelerini de yerine getirerek çalışabilecek olmasını memnuniyetle karşılayan Yahudi dindarlar, uygulamadan duydukları memnuniyeti vurguladı ve İsrail`de de bu tür uygulamaların başlamasını temenni etti.

Bazı İsrailliler ise Mısır`da bütün spikerlere başörtüsünün mecburi yapıldığını zannederek Mursi yönetimini eleştirdi.

Türkiye ve Mısır aynı çizgide ilerleriyor

Bazı İsrailli yorumcular, Mısır`da yaşananları Türkiye ile karşılaştırdı. Yorumlarda İslami yöneticilerin iş başına geldiği ülkelerde dini özgürlüklerin arttığına ve televizyon spikerlerinin bile başörtülü haber sunabildiklerine dikkat çekildi.

2 Eylül 2012 tarihinde Mısırlı spiker Fatıma Nebil, ilk kez devlet resmi televizyonunda haber sunmuştu.

 

Dünbülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir